dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi

Kommuner vil kompenseres for pasfejl

En række kommuner kræver nu KL på banen med kompensation. Ombytning af 208.000 fejlbehæftede pas presser kommunerne og koster dyrt.
9. FEB 2021 15.14

"208.000 danskere får tilbud om nyt pas," lød det fra KL tilbage i oktober, efter at der var fundet fejl i pas fra en leverandør til 18 af landets kommune. Ombytningen fører store omkostninger med sig for kommunerne, og nogle kræver nu kompensation og handling fra KL i sag om det økonomiske ansvar.

Fejlen i de mange pas, der blev udstedt fra 2014 til 2017, handler om, at der var blevet byttet om på højre og venstre fingeraftryk. Rigspolitiet oplyste, at det ikke havde voldet problemer hidtil, men at det kunne komme til det. Derfor skulle alle berørte borgere have besked i e-Boks om, at passene skulle ombyttes inden sommeren 2021.

KL lavede en aftale med leverandøren og Rigspolitiet om, at de skulle stå for udgifterne til selve det fysiske pas. Men regningen for den administrative del og den ekstra indsats, der skal lægges for at ombytning af så mange pas kan lade sig gøre, ligger hos de 18 kommuner. Det finder alle ikke fair og vil nu have KL til at handle.

- Vi synes ikke, det er nogen rimelig omkostning, der lander hos os på en fejl, som vi overhovedet ingen indflydelse har haft på, eller kunne have gjort noget for at forhindre. Derfor synes vi ikke, det er rimeligt, at den regning skal lande ved Skive Kommune og dermed skatteborgerne, siger Skives borgmester, Peder Christian Kirkegaard (V).

KL må træde til

Skive er en af de 18 berørte kommuner. Her skal ca. 15.000 pas ombyttes, svarende til næsten hver tredje borgers. For at ombytningen kan lykkes inden sommer, har man været nødt til at omstille sig og ansætte flere. Kommunen vurderer, at ekstraomkostningerne vil løbe op i godt 800.000 kr.

Peder Christian Kirkegaard har derfor forsøgt at samle de 17 andre berørte borgmestre i en fælles henvendelse til KL om kompensation og rejse sagen om det økonomiske ansvar. Men kommuner som København, Aalborg, Frederikshavn, Viborg og Rebild, der alle har en plads i KL's bestyrelse, har ikke ønsket at deltage. Andre kommuner bakker dog op om Skives krav om handling.

- KL er jo altså vores interesseorganisation, og selvom det er et mindre antal kommuner, så synes vi også, at KL skal varetage vores interesser i den her situation, siger Peder Christian Kirkegaard.

Han tror ikke, at KL  har været opmærksom på den situation, kommunerne nu står i. At man ved indgåelsen af aftalen ikke har været klar over de administrative konsekvenser.

- Det er derfor, vi nu vil skrive til KL og bede dem om enten at genoptage forhandlingerne med leverandørerne eller gå til regeringen, sådan at vi bliver kompenseret for den her udgift, siger Peder Christian Kirkegaard.

De 18 berørte kommuner er Allerød, Brønderslev, Fanø, Frederikshavn, Frederikssund, Gribskov, Hjørring, Jammerbugt, København, Mariagerfjord, Morsø, Rebild, Skive, Struer, Thisted, Vesthimmerland, Viborg og Aalborg.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

https://www.dkindkob.dk/artikel/kommuner-vil-kompenseres-for-pasfejl

GDPR