Det seneste år er mindst 141 ladestandere til elbiler blevet udsat for tyveri af kabler. Det oplyser E-ON, OK og Clever, som alle er udbydere af ladestandere, til Ritzau.
Tyveriet består i, at gerningsmændene klipper kablerne på ladestanderne over, hvorefter tyvene tager kablerne med sig. Selv om det er uvist, hvor kablerne ender, er den førende teori hos selskaberne, at de sælges for det kobber, der findes i kablerne.
- Det er selvfølgelig en kedelig oplevelse for vores kunder, og det er vi rigtig, rigtig trætte af, siger Peter Tønnesen, service- og driftschef i OK.
Det stjålne antal kabler er mindst 141, da det ikke har været muligt at få et komplet overblik over kabeltyverier i hele landet. Kabeltyverierne har primært fundet sted i Syd-, Øst- og Sønderjylland, størstedelen i yderområder, oplyser E-ON, OK og Clever. Det er ikke en stor gevinst, som kabeltyvene kan se frem til, forklarer Peter Tønnesen.
- Vi snakker helt ned til 200 kroner for et kabel, mens det for os koster mellem 15.000 og 20.000 kroner at erstatte.
Tyveriet af kabler fra ladestandere kan føre til, at udbydere må nedlægge standere i visse områder.
- Hvis tyverierne fortsætter, så kan det være, at vi potentielt vælger ikke at sætte laderne op i visse områder igen, fordi det simpelthen ikke kan svare sig økonomisk, siger Morten Hersoug.
Lignende overvejelser har de gjort sig hos OK, siger Peter Tønnesen.
- Det er ikke der, vi er nu, men det er en snak, vi har, fordi det kan vise sig at være nødvendigt i sidste ende.
Og i sidste ende er der ingen vindere i tyveri af kabler fra ladestandere, mener Morten Hersoug.
- Grundlæggende kan man sige, at det er en dårlig forretning for dem, der gør det. Men det er også en dårlig forretning for samfundet, fordi der er pludselig, er nogle mennesker, som ikke kan lade, hvor de regner med, at de kan.
I januar 2025 rundede Danmark 30.000 ladestandere rundt om i landet.
/ritzau/
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.