dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Den humanoide robot er lavet til at udføre menneskeligt arbejde som at samle skrald, transportere ting eller noget helt tredje, derfor har den to arme og to ben. - Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

I fremtiden yder robotter ældrepleje og samler skrald

Den humanoide robot, som er en robot i menneskeform, bliver for første gang præsenteret i Danmark. Den kan blive en essentiel del af fremtidens arbejdskraft.

Robotter i menneskeform er godt på vej til at gøre science fiction til virkelighed. For eksempel ved at blive den form for arbejdskraft, der skal yde ældrepleje og samle skrald i gaderne. Enten fordi vi mangler arbejdskraft eller ikke selv vil lave den form for arbejde. På årets robotmesse i Odense, Robotbrag 2025, kan man for første gang se en humanoid robot i Danmark.

Her møder man den 130 centimeter høje menneskelignende robot, der med sin kluntede stålkrop kommer gående med relativt hastige skridt og giver hånd. Den har to arme, to ben og en form for hoved med et hul igennem, så man kan se ud på den anden side af den mekaniske krop.

Robotten er kinesisk og den første af sin slags i Danmark. Den hører under betegnelsen humanoid robot, som er en maskine, der efterligner menneskelige bevægelser.

Kan blive en del af fremtidens arbejdsstyrke

Faglig leder ved Teknologisk Institut Søren Peter Johansen vurderer, at den humanoide robot kan blive en værdifuld del af fremtidens arbejdsmarked.

- Der er en masse logistikopgaver, der kan løses af de her robotter. Det kan for eksempel være lagerarbejde, hvor de løfter og flytter ting. Og det kan være arbejde, hvor de går og samler skrald, siger han og tilføjer:

- Jeg kan for eksempel forestille mig, at den kan gå inde på Assistens Kirkegård om natten og rydde op.

Søren Peter Johansen fortæller desuden, at kineserne satser stort på den humanoide robot på grund af fremtidig mangel på arbejdskraft i ældreplejen. Ifølge Søren Peter Johansen kan vi få lignende problemstillinger i Danmark.

- Vil vi helst sidde på toilettet i tre timer og vente på en hjælper, der kan tørre os - eller i stedet have en robot, der kommer og gør det med det samme? Med robotten er man selvhjulpen og ikke afhængig af andre, siger han.

Det er endnu svært at sige, hvornår den humanoide robot bliver taget i brug på det danske arbejdsmarked.

- Vi mennesker har det med at overvurdere teknologien på kort sigt og undervurdere den på lang sigt. Jeg tror, at de humanoide robotter er rundt omkring i hele Danmark om ti år, siger Søren Peter Johansen.

Robotten kan tænke selv

Robotten på messen i Odense er importeret fra Kina og er af typen Unitree G1. Det er det danske firma Hive Robots, der står for at købe den og sælge den videre til danske kunder.

- Det nye ved robotten er, at man kan sætte det, der minder om ChatGPT, ind i den, siger Jakob Sand, direktør i Hive Robots og supplerer:

- Det betyder, den kan tænke selv og være i et miljø, hvor vi mennesker også begår os.

Det indebærer, mener Jakob Sand, at "mennesker og robotter for alvor skal til at arbejde sammen".

- Jeg forstår, hvis nogen synes, det er intimiderende. Vi skal vænne os til det, som vi mennesker har skulle med mange andre teknologier, siger han.

Også Odense Kommune har stiftet bekendtskab med den humanoide robot.

- Der er stadig lang vej til, at den kan løse opgaver på dagligdagsniveau i kommunen. Teknologien er der simpelthen ikke endnu, siger Thor Ellegaard, der er programleder for Verdens Bedste Robotby i Odense Kommune.

- Vi mangler for alvor at se, at robotten mere konkret kan løse en opgave, som skaber værdi for mennesker.

Thor Ellegaard tilføjer dog, at han "ikke er i tvivl om, at vi på et eller andet tidspunkt når dertil".

Han ved bare ikke, om det nærmere er 50 end ti år, det drejer sig om.

Energinet ser potentiale

Også Energinets innovationsafdeling har taget stilling til brugen af humanoide robotter og ser "helt bestemt et potentiale i dem til at automatisere opgaver, som ingen har lyst til at lave".

- Vi har blandt andet nogle inspektions- og vedligeholdelsesopgaver på vores offshore-stationer i Nord- og Østersøen, siger Alexander Frederiksen, der udtaler sig på vegne af Energinets innovationsafdeling.

Ifølge ham er der en stor risikofaktor ved at investere i en kinesisk robot, som den der vises frem på robotmessen i Odense.

- Som udgangspunkt er kinesisk teknologi et no go. Særligt når vi snakker forsyningskritisk infrastruktur i Danmark. Der er for stor risiko for, at noget potentielt bliver overvåget, siger Alexander Frederiksen.

Årets Robotbrag arrangeres af Teknologisk Institut i samarbejde med Dansk Robot Netværk (Dira).


/ritzau/

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

https://www.dkindkob.dk/artikel/i-fremtiden-yder-robotter-aeldrepleje-og-samler-skrald

GDPR