dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Stendæmningen ved Lynetteholm i Københavns Havn skal på sigt udgøre en vigtig del af den kommende stormflodssikring af København. (Arkivfoto)
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Milliarddyr stormflodssikring af København kan være god forretning

Analyse viser, at det er samfundsmæssigt rentabelt at stormflodssikre Københavnsområdet for milliarder.

Det kan koste mellem 12 og 13 milliarder kroner at stormflodssikre hovedstadsområdets 60 kilometer lange kyststrækning mod oversvømmelser.

Men gevinsterne af stormflodssikringen overstiger omkostningerne, der er forbundet med anlæg, drift og vedligehold af projektet.

Det fremgår af den endelige samlede forundersøgelse af stormflodssikring omkring København.

Den er udarbejdet af Transportministeriet i samarbejde med Sund & Bælt, en række aktører og fire hovedstadskommuner. Der er tale om Københavns Kommune, Hvidovre, Tårnby og Dragør.

Gevinsterne ved en stormflodssikring udgøres primært af undgåede skader på bygninger, indbo og infrastruktur.

Helt konkret lyder det, at man kan undgå skadesomkostninger for over 11 milliarder kroner. Derudover medregnes undgåede driftstab for forsynings- og infrastrukturselskaber også under gevinster.

Det får nu hovedstadsborgmestre til at opfordre staten til at bruge forundersøgelsens momentum til at løse udfordringer, som kystkommuner står med.

- Med de omfattende analyser i hånden kan vi nu begynde at planlægge en fremtid, hvor vi fastholder kystens kvaliteter, mens byen beskyttes mod oversvømmelser fra havet, lyder det fra miljø- og teknikborgmester i København Line Barfod (S) i en pressemeddelelse.

Skal være et fællesprojekt

I 2023 præsenterede regeringen den første klimatilpasningsplan, der afsatte 1,3 milliarder kroner til at "sikre vores kyster, byer, boliger og infrastruktur".

Med miljøminister Magnus Heunicke (S) i spidsen arbejder regeringen nu med en klimatilpasningsplan nummer to.

Tårnby-borgmester Allan S. Andersen (S) påpeger, at staten bør have en større aktiv rolle og sikre, at klimatilpasning er et fælles anliggende - også angående finansiering.

I december havde de fire hovedstadsborgmestre foretræde for Folketingets transportudvalg.

Her slog de fast, af regningen for at stormflodsikre hovedstadsområdet bør betales af fællesskabet - og ikke kun de enkelte grundejere i første række ved vandet.

Borgmestrene fra København, Hvidovre, Tårnby og Dragør vil gøre stormflodssikring af København til et nationalt pilotprojekt.

Som reglerne er skruet sammen nu, er det grundejere i første række ved vandet, der skal betale for stormflodssikring.

I praksis vil det betyde, at få skal betale en meget stor regning for at sikre landets hovedstad.


/ritzau/

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

https://www.dkindkob.dk/artikel/milliarddyr-stormflodssikring-af-koebenhavn-kan-vaere-god-forretning

GDPR