

KØBENHAVN: Sidste år forsøgte Københavns Kommune ad flere omgange at navngive en gade, en plads og senere et helt kvarter efter Ukraine. Men det gik ikke, og de kommunale embedsmænd begrundede blandt andet afslagene med, at det er udenrigspolitiske anliggender, skrev Berlingske dengang.
I maj måned i år forsøgte kommunen så igen. Denne gang var det et forslag fra Venstre om, at kommunen skal boykotte Rockwool, som fortsat driver virksomhed i Rusland. Medlemsforslaget blevet stemt igennem i Borgerrepræsentationen og fik tilføjet en ændring foreslået af SF, at boykotten skal gælde for alle virksomheder, som opererer i Rusland.
Men politikerne har ikke hjemmel til at boykotte en virksomhed af udenrigspolitiske årsager. Sådan lyder en del af økonomiforvaltningens vurdering, fremgår det af et bilag til et udvalgsmøde i økonomiudvalget i dag.
"Det er forvaltningens vurdering, at det vil være at komme med en selvstændig udenrigspolitisk tilkendegivelse, hvis Københavns Kommune vælger at boykotte disse virksomheder, hvilket er i strid med kommunalfuldmagtsreglerne," skriver forvaltningen i sin vurdering.
Det vurderer forvaltningen
"Økonomiforvaltningen finder, at kommunen ikke uden særlig hjemmel kan boykotte varer, produkter og virksomheder af udenrigspolitiske årsager (...)
(...) Dertil kommer, at det ligeledes vil være i strid med udbudsreglerne. Det er ikke efter udbudsloven muligt at opstille en generel egnethedsbetingelse om, at en virksomhed ikke har produktion eller anvender underleverandører i Rusland, når dette ikke generelt er omfattet af forbud eller sanktioner vedtaget af EU eller i national lovgivning.
Det bemærkes, at EU specifikt i forbindelse med krigen i Ukraine har vedtaget særlovgivning vedr. udelukkelse af russiske, russisk ejede og delvist russisk ejede virksomheder. Denne lovgivning anses ikke for at omfatte danske virksomheder, som driver forretning i Rusland."
Strider mod grundloven
Kort efter at et flertal af Københavns politikere vedtog medlemsforslaget om at boykotte Rockwool, sendte Dansk Industri (DI) en henvendelse til kommunens økonomiforvaltning.
DI fremsendte et notat udarbejdet af advokatfirmaet Gorrissen Federspiel, som vurderer, at en beslutning om boykot af danske virksomheder, der driver forretning i Rusland, strider imod gældende ret. "Dette er også DI’s vurdering," skriver interesseorganisationen.
I Berlingske kan man læse, at Rockwool på baggrund af notatet fra Gorissen Federspiel skriver på sin hjemmeside, at "det er regeringen og Folketinget, som beslutter den danske udenrigspolitik – ikke den enkelte kommune."
"Det er desuden i strid med Grundloven," skriver Rockwool.
Vil skade kommunens økonomi
"Ifølge notatet fra Gorrissen Federspiel vil medlemsforslaget have økonomisk skadevirkning for kommunen, da en boykot vil medføre, at Københavns Kommune kommer til at udelukke en række væsentlige aktører fra at levere produkter i forbindelse med kommunens projekter," skriver forvaltningen videre i sin vurdering.
Dette vil ifølge DI indebære en fordyrelse af kommunens projekter eller potentielt føre til, at nogle projekter ikke vil kunne gennemføres.
Forvaltningen skriver afsluttende i vurderingen, at der ikke er taget stilling til de økonomiske konsekvenser. Det er unødvendigt, mener forvaltningen, da der er tale om en ulovlig boykot.
Til punktet for "videre proces" skriver økonomiforvaltningen også, at "ingen skridt er nødvendige."
Ifølge Berlingske tager beskæftigelses- og integrationsborgmester Jens-Kristian Lütken (V) meldingen fra forvaltningen til efterretning. Mødet i Økonomiudvalget er i dag tirsdag kl. 15.30.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.