dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Regionen har i forvejen opsat 72 kameraer, og her lyder meldingen, at de vil blive afviklet, medmindre de kan opnå de nødvendige sikkerhedsopgraderinger.(Genrefoto).
Thomas Peter/Reuters/Ritzau Scanpix

Region H stopper indkøb af kinesiske overvågningskameraer

PET har advaret mod dem og vurderet, at de har "sårbarheder". Nu har Region Hovedstaden besluttet at stoppe indkøb af kinesiske overvågningskameraer.

HOVEDSTADEN: Det skal være slut med de kinesiske overvågningskameraer af mærket Hikvision i Region Hovedstaden. Det fremgår af et politikersvar til regionsrådsmedlem Thomas Rohden (R), skriver B.T.

- Jeg har i lang tid forsøgt at råbe op om bagdøre i Kinas overvågningsteknologi, så jeg er selvfølgelig meget glad for, at mine opråb endelig er blevet hørt. Vi skal selvfølgelig ikke acceptere, at den kinesiske stat i samarbejde med et militærkonglomerat, kan få adgang til overvågningskamera i Danmark, fortæller han.

Regionen har i forvejen opsat 72 kameraer, og her lyder meldingen, at de vil blive afviklet, medmindre de kan opnå de nødvendige sikkerhedsopgraderinger.

Sårbarheder

Og Region Hovedstaden er ikke den eneste myndighed, der har truffet den beslutning. I juli valgte kommunalbestyrelsen i Vallensbæk på forslag fra Dansk Folkeparti at fjerne kommunale overvågningskameraer af mærket Dahua. Kommunen vil samtidig fremover stoppe med at købe kinesisk producerede overvågningskameraer.

Beslutningerne er truffet, efter at Politiets Efterretningstjeneste i slutningen af 2021 foretog en risikovurdering af kameraer fra producenterne Hikvision og Dahua. PET vurderede, at kameraerne har ”sårbarheder”, og at der bør udvises tilbageholdenhed med at bruge kinesisk overvågningsudstyr til systemer, der er internetforbundne.

Det fremgår endvidere, at "risikoen ved at anvende overvågningsudstyr fra producenterne er mindre, når der er tale om lukkede systemer.” Risikoen er dog ikke fraværende. Peter Kruse, der er ekspert i cybersikkerhed og stifter af it-sikkerhedsfirmaet CSIS, har tidligere udtalt til TV2 Øst gengivet i Berlingske 26. april 2022, at man ikke kan vide sig sikker på, at trafik ikke går frem og tilbage, og at lukkede netværk ikke nødvendigvis forbliver lukkede".

Rigspolitiet har efterfølgende udtrykt utryghed ved anvendelsen af kinesisk producerede overvågningskameraer og frygter, at kinesiske myndigheder kan følge med via en skjult adgang – en slags digital bagdør. Forsvarsminister Morten Bødskov (S) har i et svar til Folketinget tilkendegivet, at det er umuligt at garantere, at kameraer ikke indeholder digitale bagdøre, og at det i øvrigt er forbundet med store vanskeligheder at afsløre eventuelle skjulte funktioner i udstyret.

I Aarhus Kommune er der i alt opsat 755 kinesiske kameraer af de typer, som Politiets Efterretningstjeneste advarer imod. 10-20 af de kameraer har været koblet forkert op. Det betyder, at man ikke har kunnet se, hvorvidt udefrakommende personer uden tilknytning til driften af kameraerne har kunnet kigget med. Alle kameraer er siden blevet flyttet til det korrekte netværk. 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

https://www.dkindkob.dk/artikel/region-h-stopper-indkoeb-af-kinesiske-overvaagningskameraer

GDPR