dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Regeringen åbner for løsning i Chromebook-sag
KL har længe efterlyst en afklaring af, hvordan skoler kan bruge digitale redskaber i undervisningen, uden at der bliver videregivet data uden lovhjemmel.
Foto: Paul Connors/Ritzau Scanpix

Regeringen åbner for løsning i Chromebook-sag

Regeringen lover i et brev til KL svar om den såkaldte Chromebook-sag før 1. juli.

Der er tilfredshed i KL med, at der er udsigt til hjælp fra regeringen med, hvordan skolestarten skal håndteres efter sommer vedrørende brug af Chromebooks i folkeskolen, oplyser KL.

KL har modtaget et brev fra digitaliseringsminister Marie Bjerre (V), børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) og justitsminister Peter Hummelgaard (S), hvor de tre ministre anerkender den vanskelige situation, som Datatilsynets afgørelse og påbud har bragt kommunerne i i den såkaldte Chromebook-sag.

52 kommuner fik i slutningen af januar et påbud fra Datatilsynet om, at det er deres ansvar, at brugen af Google-produkterne Chromebook og Google Workspace harmonerer med lovgivningen for behandling af data.

Svar inden 1. juli

Brevet fra de tre ministre er et svar på en henvendelse fra KL, hvor KL har opfordret regeringen til at se på lovgivningen.

- Det er rigtig godt, at regeringen nu går ind i arbejdet med at få set på en mulig løsning i sagen. Som regeringen også pointerer i sit svar, handler den her sag om meget mere end folkeskolen og Chromebooks. Derfor er der brug for at se på en mere samlet løsning i det offentlige, så vi på en forsvarlig, ansvarlig og tidssvarende måde sikrer, at vi kan bruge de digitale redskaber til at løse velfærdsopgaver, siger Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S), formand for KL’s Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg.

Regeringen lover i brevet at vende tilbage snarest muligt og inden 1. juli 2024.

- Vi er jo først rigtig glade, når vi ved, hvad regeringen kommer med inden sommerferien. Vi står stadig med en lang række uklarheder og spørgsmål. Vi vil derfor nu gå i dialog med Datatilsynet om, hvad regeringens udmelding betyder ift. det påbud, som tilsynet har givet 52 kommuner, siger Peter Rahbæk Juel.

Skæringsdato 1. august

I forbindelse med påbuddet fra januar krævede Datatilsynet, at kommunerne fra 1. august får bragt orden i sagerne.

Men ifølge kommunerne er der behov for, at lovgivningen ændres. Ellers kan kommunerne være nødsaget til helt at afholde sig fra at arbejde med digitale redskaber, når næste skoleår begynder.

"Det vil være tidskrævende og dyrt, og konsekvenserne ved ikke at kunne bruge de digitale redskaber kan blive store ift. selve undervisningen og for prøver. Prøverne kan i det kommende skoleår blive umuliggjort i deres nuværende form", har KL-formand Martin Damm (V) tidligere skrevet i et brev til de tre ministre.

dotn
 
 
 
 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.