dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Foto: Thomas Borberg, Polfoto.

'Kærkommen-sag er rent nonsens'

Lønmodtagernes Garantifond (LG) har afgjort, at lønkravet fra 102 tidligere Kærkommen-medarbejdere skal rettes til Aalborg Kommune og ikke LG. 'Vi er vrede og målløse, men betale, det gør vi ikke', fastslår rådmand

AALBORG: - Det er LG's opgave - ikke vores, og de løber fra deres ansvar i denne sag.

Så klart udtrykker Thomas Krarup sig. Han er ældre- og handicaprådmand i Aalborg Kommune, og ifølge kurators indstilling til LG i sagen om det private plejefirma Kærkommens konkurs i marts, er der sket en virksomhedsoverdragelse til Aalborg Kommune. Dermed hænger Aalborg Kommune og ikke LG på løn, feriepenge og pension til de 102 tidligere Kærkommen medarbejdere. Ifølge rådmanden drejer det sig om et tocifret millionbeløb.

Otte kommuner er involveret i Kærkommens konkurs. I de seks kommuner er sagen klar, og her er ikke sket virksomhedsoverdragelse. Der er lønmodtagerne godt på vej til at får deres penge fra LG, hvis de ikke allerede har fået det. De to sidste kommuner er Hjørring og Aalborg. Kurator i Kærkommens konkurs er Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten.

I Hjørrings tilfælde har han fået svar fra kommunen på nogle spørgsmål, derudover har Boris Frederiksen stillet nogle yderligere spørgsmål til de tidligere medarbejdere. Her afventer han svar omkring den 24. juni i den sag. Spørgsmålet til medarbejderne er bl.a. "hvad skete der lige omkring tidspunktet før konkursen"?

Virksomhedsoverdragelse
I Aalborg Kommunes tilfælde er kurators vurdering, at der er sket en virksomhedsoverdragelse. Dermed skal Aalborg Kommune og ikke Lønmodtagernes Garantifond betale tilgodehavende løn, pension og feriepenge til de 102 tidligere Kærkommen medarbejdere.

- Vi har haft møde med kommunen og talt med tidligere medarbejdere, og der er flere ting, der er afgørende for, at vi vurderer det til at være en virksomhedsoverdragelse. Først og fremmest er, at den opgave, Kærkommen løste for kommunen blev taget tilbage af Aalborg Kommune. I den forbindelse har vi har set på forløbet omkring overgangen, og vi har kigget på hvor mange af Kærkommens medarbejdere, der har fået ansættelse i Aalborg Kommune. Det ser ud til, at der har været en målrettet rekruttering af de tidligere Kærkommen medarbejdere fra Aalborg Kommunes side, siger Boris Frederiksen.

Han nævner, at der bl.a. har været info-møder med medarbejderne uden at ledelsen fra Kærkommen deltog.

- Endelig blev medarbejderne i Kærkommen først fritstillet efter at Aalborg Kommune havde overtaget opgaven. Dette lagt sammen gør, at vi vurderer, at der er sket en virksomhedsoverdragelse i lovens forstand i et kontrolleret forløb, siger Boris Frederiksen.

Han tilføjer, at de også har set på, hvor mange medarbejdere, der er kommet med over.

- Det er cirka 35-45 pct. af de tidligere Kærkommen medarbejdere, det drejer sig om. Nu kan der jo komme en retssag fra kommunens side, så vi er nok ikke færdige med denne sag, pointerer Boris Frederiksen.

Absurd konklusion
Rådmand Thomas Krarup er målløs over denne besked fra kurator og LG.

- Det er en fuldstændig absurd konklusion. Vi ryster på hovedet her i Aalborg. Vi har fået en halvanden sides skrivelse fra kurator, der fortæller os, at det er en virksomhedsoverdragelse. Det er ren nonsens - vi har overtaget en opgave - ikke en virksomhed, understreger Thomas Krarup.

Han understreger, at det alene handler om overtagelse af opgaver på fritvalgsområdet, hvor der aktuelt er 17 konkurrerende leverandører, og at kommunen jvf. Serviceloven skal tage over, hvis et privat firma går konkurs. I øvrigt et privat firma, der gennem mange år har tjent penge i Nordjylland.

- Den opgave har vi overtaget, fordi vi skulle bare have styr på denne opgave, da Kærkommen gik konkurs. Hvad skulle vi ellers gøre? Hvor mange dage skal der gå uden pleje? Vi kunne jo bare have ladet det hele stå til uden at gøre noget. Så var det måske ikke en virksomhedsoverdragelse. Men det er jo uansvarligt. Alt det kan vi jo passende spørge LG om, siger Thomas Krarup.

Vred og forbløffet
Han forklarer, at kommunen ansatte folk efter offentligt opslag.

- Vi er forbløffede, og ja jeg er vred. LG tørrer en regning fra en privat virksomhed af på skatteborgerne, og vi afviser kravet klart og tydeligt. Vi har løst en opgave rigtig godt, og LG kan ikke rejse kravet mod os, da de ikke har nogen retskraft. Deres eneste opgave er en forpligtelse til at betale medarbejderne. Og det ansvar løber de fra i denne sag, mener han og tilføjer:

- Hvorfor skal vi udbetale løn mm. til medarbejdere, der aldrig har været ansat hos os?

Det kan ende med, at de faglige organisationer, der repræsenterer de tidligere Kærkommen medarbejdere trækker Aalborg Kommune i retten.

KL bakker 100 procent op
I KL bakker de kommunerne 100 pct. op, og i KL er man helt enige om, at det ikke er en virksomhedsoverdragelse, der er sket.

- Vi har ikke set sagen og afgørelsen endnu, og vi skal studere den nærmere. De to sager har kommunerne i Hjørring og Aalborg håndteret helt korrekt, og der er ikke sket virksomhedsoverdragelse på nogen måde. Vores opfattelse er, at LG bør påtage sig den forpligtelse og ikke tørre den af på kommunerne, og vi vil støtte kommunerne i at stævne LG i disse sager, siger Karsten Thystrup, kontorchef i Jura og EU i KL.

Aalborg Kommune har det første møde i dag mandag med KL om sagen. Thomas Krarup tilføjer, at han også gerne vil se nærmere på, hvor Kærkommen er henne i dette rod.

- Jeg er meget fortrøstningsfuld angående de tiltag, vi i Aalborg Kommune har gjort for at sikre borgere den ofte livsnødvendige hjælp - ligesom jeg ser frem til at få dette efterspil afgjort uden en regning til skatteyderne i Aalborg, siger Thomas Krarup.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

https://www.dkindkob.dk/artikel/kaerkommen-sag-er-rent-nonsens

GDPR