dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Aarhus-forvaltning beklager mangelfuld rådgivning
Aarhus Havn, som er Danmarks største erhvervshavn, skulle have været udvidet med 43 hektar, men Planklagenævnet underkendte udvidelsen.
Foto: Aarhus Havn

Aarhus-forvaltning beklager mangelfuld rådgivning

Efter Planklagenævnets stop for planlagt udvidelse af Aarhus Havn skal en ekstern undersøgelse nu afklare, hvad der er gået galt.

AARHUS: Aarhus Kommunes Teknik og Miljø-forvaltning erkender over for forligskredsen bag en udvidelse af Aarhus Havn, at forvaltningen har ydet utilstrækkelig rådgivning og været den vigtigste årsag til, at lokalplanen i sidste uge blev underkendt af Planklagenævnet. Det oplyser kommunen.

Imens Teknik og Miljø understreger, at det nødvendige, faglige grundlag for en politisk beslutning har været til rådighed for politikerne og offentligheden under lokalplanarbejdet, står det samtidig klart, at de plandokumenter, som blev resultatet af den politiske aftale, ikke lever op til lovgivningen.

- Vi har ikke i tilstrækkelig grad haft overblik over konsekvenserne af, at statens miljøkonsekvensvurdering blev forsinket, imens vores lokalplanarbejde fortsatte, og det har givet en række formelle mangler i vores lokalplan, siger konstitueret forvaltningschef Michael Tolstrup.

- Det står ikke helt klart for os, hvordan vi rådførte os, og hvordan fejlene opstod, men vi bliver nødt til er erkende, at vi har lavet fejl, og det har jeg i dag beklaget over for forligskredsen bag havneaftalen.

På tre punkter mener klagenævnet, at Aarhus Kommunes lokalplan ikke lever op til kravene.

Det drejer sig om, at:

  • Aarhus Kommune ikke har lavet en rummelighedsanalyse på kommunens samlede beholdning af arealer udlagt til erhverv.
  • Aarhus Kommune ikke i tilstrækkelig grad har godtgjort nødvendigheden af landindvindingen.
  • Aarhus Kommunes miljørapport ikke opfylder lovgivningens krav.

Underkendelsen af lokalplanen betyder ikke, at der ikke er udarbejdet vurderinger af miljøforhold eller behov for en havneudvidelse. Men de fremgår ikke i tilfredsstillende grad af den lokalplan, som Aarhus Byråd har vedtaget.

- Det er vigtigt for mig at understrege, at vi på alle måder har belyst projektet og dets konsekvenser, så politikerne har været i stand til at træffe deres beslutning. Men det ændrer ikke på, at det formelle indhold i lokalplanen ikke er godt nok, og det hviler på vores skuldre alene, siger Michael Tolstrup.

Ekstern undersøgelse

Efter Planklagenævnets underkendelse af havneudvidelsen på 43 hektar skal en ekstern undersøgelse nu afdække, hvad der er gået galt i Aarhus Kommunes arbejde med havneudvidelsen. Det oplyser rådmand for Teknik og Miljø Nicolaj Bang (K).

- Jeg synes ikke, at en forvaltning skal undersøge sig selv, når der er sket en fejl med så store konsekvenser, som det er sket her. I Aarhus Byråd skal vi have genoprettet tilliden til det system, der rådgiver os i det daglige, og der tror jeg ikke, at selvevaluering er vejen frem. Derfor har jeg aftalt med forligspartierne omkring havneudvidelsen, at vi iværksætter en ekstern undersøgelse, siger han.

På et pressemøde mandag siger borgmester Jacob Bundsgaard (S), at der er "begået en række formelle fejl" i processen.

- Det er stærkt beklageligt og også meget utilfredsstillende, at vi står i en situation, hvor vi har begået helt åbenlyse formelle fejl i den proces, der er lavet, siger Jacob Bundsgaard ifølge Århus Stiftstidende.

Han siger videre, at kommunen stadig har planer om en udvidelse af Aarhus Havn. Forligskredsen i byrådet skal nu "genbesøge en lokalplan", lyder det.

Undervejs siden 2018

Afgørelsen fra Planklagenævnet er endelig og kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed. Planen om udvidelsen af havnen har været undervejs siden 2018 og blev vedtaget i en lokalplan i juni 2023.

Den er blevet mødt med lokal modstand, der bunder i en frygt for, at havneudvidelsen vil gå ud over klimaet, udsigten ud over Aarhus Bugt og havmiljøet.

Det er blandt andet Danmarks Naturfredningsforening i Aarhus, nogle borgere, der opdrætter muslinger i planområdet, en række foreninger samt Alternativet i Storkreds Østjylland, der har klaget over lokalplanen - og som nu har fået medhold.

 

/ritzau/dotn

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.