dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Region om selvtest-indkøb:
Udenlandske firmaer har ikke pligt til registrering

Region Midtjylland fik bekræftet hos advokat og i Lægemiddelstyrelsen, at engelske Medical Suppliers Direct ikke havde pligt til registrering i Danmark.

MIDTJYLLAND: Region Midtjylland forklarer sig nu efter kritikken af uden udbudsrunde at have indkøbt selvtest købt hos et britisk firma, der opererer uden for markedets regler. 

For udenlandske firmaer er der ikke krav om registrering hos Lægemiddelstyrelsen. Og iøvrigt er kvaliteten af selvtest-kits fra Medical Suppliers Direct i top, lyder det nu i en pressemeddelelse.

Da Politiken først bragte historien om, at regionen sidste år havde købt 43 millioner testkits med navnet Hughes Healthcare for 825,5 millioner kr. hos et firma, der tidligere beskæftigede sig med udvikling og salg af ejendomme, havde regionen umiddelbart ingen kommentarer.

Men det er der så nu. Udover en gennemgang af kvaliteten, som vurderes helt i top, skriver regionen, at der ikke er ikke krav om registrering hos Lægemiddelstyrelsen for udenlandske firmaer og henviser til et notat fra advokatfirmaet Bech-Bruun.

Styrelsen enig

Regionen tilføjer, at Lægemiddelstyrelsen telefonisk har oplyst, at de er enige i den vurdering. Og i dialogen med Medical Suppliers Direct blev firmaet gjort opmærksom på, at et udbud var undervejs. 

Regionens indkøb fik Jes Søgaard, professor i sundhedsøkonomi ved SDU til at sige, at "Alle regler er brudt. Jeg har aldrig set noget lignende i de 42 år, jeg har arbejdet med dette. Det er højst usædvanligt, fordi man normalt skal kunne følge op på firmaerne med sikkerheds- og kvalitetstjek og gøre dem ansvarlige".

Sagen fik også Enhedslisten til at kalde både justitsminister Nick Hækkerup (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd om det manglende udbud.

ka

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.