dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Tænketank: Kommuners klimaplaner overgår nationalt mål

KLIMATOPMØDE: 39 kommuner kan reducere udledninger med 77 procent i 2030, viser rapport. Men de skal bruge national hjælp.
14. APR 2023 9.24

39 kommuners klimahandlingsplaner vil samlet reducere udledningen af drivhusgasser med 77 procent i 2030. Det viser en rapport fra den grønne tænketank Concito. Den er udarbejdet for Klimaalliancen, som er et partnerskab mellem KL, de fem regioner og den velgørende forening Realdania.

Dermed står kommunerne til at reducere mere end den nationale målsætning på 70 procents reduktion.

Rapporten fremlægges i forbindelse med, at KL fredag holder topmøde om klima og miljø. De 39 kommuner repræsenterer omkring 40 procent af Danmarks befolkning og dækker over 40 procent af Danmarks areal. De er udvalgt til rapporten, fordi de netop har udarbejdet klimahandlingsplaner.

Alle landets 98 kommuner er en del af partnerskabet med Danske Regioner, der har fået navnet Klimaalliancen. Den blev præsenteret onsdag. Kommunerne skal alle udarbejde klimahandlingsplaner i alliancen, hvor blandt andet Concito bidrager med viden og erfaringer.

Vækker begejstring

Hos Birgit Stenbak Hansen (S), der er formand for KL's Klima- og Miljøudvalg og borgmester i Frederikshavn, er der naturligvis begejstring over de 77 procents reduktion i 2030.

- Det er altså stort, ikke bare set med kommunebriller, men også i et nationalt perspektiv, siger Birgit Stenbak Hansen.

- Det kræver jo handling. Og der er nogle steder, vi selv kan gå i gang. Der er vi rigtig gode i omstilling af energi. Det handler om udbygning af fjernvarmenettet og handler om at kaste sig ind i kampen i forhold til omstillingen – at vi skal væk fra olie og gas.

Videre nævner hun, at kommunerne også bidrager i forhold til vindmøller og solceller. Men der er også barrierer, der kræver hjælp fra Folketinget, før kommunerne kan nå i mål.

- Der er nogle steder, det kniber lidt. Det er omstilling af transport og landbrug. Der er vi noget afhængige af national lovgivning, der kan bane vejen for, at vi også kan rykke på den dagsorden, siger Birgit Stenbak Hansen.


/ritzau/

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.