dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Samarbejde om botilbud skal nedbringe udgifterne på Sjælland

KKR Sjælland vil sætte en stopper for stigende udgifter til private botilbud ved at samarbejde om et kommunalt marked.
15. MAJ 2024 7.55

SJÆLLAND: Kommunekontaktrådet (KKR) Sjælland er ved at etablere et bredere samarbejde på det specialiserede voksenområde, skriver Sjællandske Nyheder. Ønsket om samarbejdet kommer på baggrund af de seneste års stigende udgifter til botilbud for voksne med handicap, her særligt til de private tilbud.

Kasper Sonne, der er social- og sundhedsdirektør i Ringsted Kommune, siger til mediet, at det kan være svært at gennemskue, hvad man får for pengene ved de private tilbud, og at prisforskellen ikke altid kan forklares. 

Ringsted er en køberkommune, hvilket betyder, at den er nødsaget til at finde botilbudspladser uden for kommunen. Det er dog ikke altid, at nogen af de 16 andre kommuner i regionen har pladser. Kasper Sonne er derfor positiv over for, hvis flere af kommunerne kan gå sammen om at etablere tilbud eller blot kommunikere bedre om kommunernes kapacitet. 

Ikke modstander af de private

Projektet skal skabe tre fælles principper: obligatoriske standardkontrakter for botilbud, slut med tilkøbsydelser samt fælles beregningsmodeller og åbenhed om takster. Den overordnede målsætning er at "genetablere et konkurrencebaseret marked for køb og salg af specialiserede botilbud" og at "knække kommunernes stigende udgifter på området", fremgår det af et referat fra KKR's møde i februar.

Næstformanden for KKR Sjælland, Greves borgmester Pernille Beckmann (V), siger, at man er nødt til at gøre noget, for hvis priserne bliver ved med at stige, bliver kvaliteten dårligere og dårligere. 

- Det er jo ikke fordi, jeg er modstander af de private tilbud, men vi oplever nogle gange, at de lægger økonomiske lag på. Og det er super svært at dokumentere og retfærdiggøre, fortæller Pernille Beckmann til Sjællandske Nyheder

Mangel på valgmuligheder af egnede tilbud

I 2022 undersøgte KL i samarbejde med 22 kommuner brugen af private botilbud. Her viste det sig, at prisen pr. fuldtidsmodtager af private botilbud var steget med 21 procent fra 2018 til 2021. Til sammenligning steg prisen på kommunale og regionale tilbud med fem-seks procent i samme periode.

Formand for socialudvalget i Køge Kommune Lissie Kirk (S) mener ligesom Pernille Beckmann, at der er behov for at genetablere et reelt marked, da den nuværende mangel på valgmuligheder fjerner det. 

– Det, der går galt og dét, der driver de stigende udgifter på botilbud, er, når vi ikke har egnede tilbud, og vi er nødt til – fordi der er et her og nu-behov – nogle gange er nødt til at sige ja til dyre private tilbud. Hvor det private tilbud selv sætter prisen, siger hun til Sjællandske.

mar

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.