
Flere og flere kommunale opgaver bliver løst af private virksomheder. Faktisk sætter andelen af kommunale opgaver, som bliver løst af private virksomheder, rekord i år, viser beregninger foretaget af Dansk Industri på baggrund af kommunernes regnskab.
Andelen af kommunale opgaver, som bliver løst af private virksomheder – det såkaldte PLI-indeks – sætter ny rekord. Der tale om en samlet stigning i det offentlig-private samarbejde på 0,3 procentpoint, svarende til 927,5 mio. kr. i yderligere opgaver til virksomhederne. Hvis man går yderligere tilbage, er tendensen endnu mere tydelig. Tal fra Dansk Industri viser en fremgang på 1,3 procentpoint siden 2021.
En af de største fremgange finder man i Rebild Kommune. Her løser private virksomheder nu 29,1 pct. af de kommunale opgaver – en fremgang på 5,1 procentpoint – hvilket borgmester Jesper Greth (V) kalder for en glædelig tendens:
- Det er et klart borgerligt aftryk, og det har været en af mine ambitioner som borgmester, at vi skulle styrke samarbejdet og dialog med det lokale erhvervsliv, siger han til DK Nyt.
For at styrke samarbejdet med de private virksomheder har kommunen blandt andet indført årlige bygge- og anlægsmøder, hvor kommunen præsenterer kommende opgaver og projekter, som kunne være aktuelle for virksomhederne at byde på.
- Ved at vi har et godt samarbejde med de private virksomheder, er vi med til at støtte og udvikle det lokale erhvervsliv. Hvis virksomheder har os som kunde, kan det også give dem mulighed for at udvikle ny service og produkter, som kan gøre dem attraktive overfor nye kunder, hvilket i sidste ende kan være med til at skabe arbejdspladser til kommunen, siger Jesper Greth.
Dialogen går også den anden vej, hvor Jesper Greth opfordrer virksomhederne til at spille sig på banen og være konkurrencedygtige, så de kan konkurrere om de kommunale opgaver.
- Det er et resultat af en klar politisk prioritering og indsats. Vi er gået i tættere dialog med de private virksomheder, har åbnet mere op for samarbejde, og vi har opfordret både indkøbere og ansatte i kommunen til, at de gerne må indkøbe lokalt og privat. Det handler i høj grad om, at vi har forsøgt at påvirke indkøbernes adfærd til at tænke mere i private løsninger, siger Jesper Greth, som tilføjer, at han håber, at kommunen kan fortsætte tendensen:
- Hvis jeg også er borgmester efter KV25, så er det helt sikkert, at vi kommer til at fortsætte i samme retning.
Allerød løser mere selv
I godt hver femte kommune har man hjemtaget flere opgaver, end man har udliciteret siden 2021. En af dem er Allerød Kommune, som har den næststørste nedgang i perioden fra 29 pct. til 27,5 pct.
I byrådet er det kun Konservative og Enhedslisten, som står udenfor den brede konstituering bag borgmester Karsten Längerich (V), som peger på, at det mere handler om kommunens størrelse, at flere opgaver løses af kommunen selv, end et politisk ønske:
- Som en mindre kommune er der mange opgaver vi køber hos eksterne leverandører, eller hvor vi går sammen med andre kommuner i fælleskommunale selskaber. Udviklingen i indikatoren er et resultat af dette. Udviklingen skyldes således fx, at kommunens drift af IT netop ligger i et fælleskommunalt selskab, og derfor indgår det ikke i indekset, forklarer Karsten Längerich.
Der er dog også en række områder, hvor kommunen arbejder med egne løsninger som at skabe bedre og billigere lokale botilbud selv til borgere på de specialiserede sociale områder, hvor kommunen ser potentiale i at sikre kvalitet og sammenhæng i indsatsen ved selv at stå for udviklingen af tilbuddene.
Karsten Längerich peger dog også på områder, hvor kommunen kommer til at inddrage private aktører i løsningen af kommunale opgaver, blandt andet når man i de kommende år skal udvide antallet af plejehjemspladser ved at etablere et friplejerhjem:
- Kommunen har et godt samarbejde med private leverandører på rigtig mange områder og det vil kommunen blive ved med at have og gerne styrke fremover, siger Allerød-borgmesteren.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.