dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Odenses mål om at være klimaneutral senest 2030 vakler

En ny plan om at fange CO2 fra Fjernevarme Fyns brændende affald viser, at det slet ikke er så effektivt som først forventet. Kommunen er slået tilbage med 60.000 ton CO2 om året.
29. FEB 2024 13.15

ODENSE: I Odense Kommunes politiske aftale fra 2020 om at opnå klimaneutralitet står det meget klart: "Odense skal være CO2-neutral senest i 2030".

Helt så stålsatte er politikerne ikke længere. Årsagen er, at kronjuvelen i Odenses plan om at blive klimaneutral, nemlig at fange CO2 fra Fjernvarme Fyns brændende affald, ikke længere viser sig så effektiv som forventet. Derfor kan målet om at opnå klimaneutralitet blive forsinket med et par år, skriver Fyens Stiftstidende.

Fjernvarme Fyn præsenterede i sidste uge en ny plan for CO2-fangst. Her er den realitiske forventning, at 280.000 ton kan fanges hvert år fra 2029, og selv om det er massive mængder, er det 60.000 ton færre end hidtil planlagt. Planen anslår derudover, at alene det at bygge et CO2-fangstanlæg vil koste to til fire mia. kr.

Tidligere genstand for debat

Fangsten af CO2 fra Fjernvarme Fyns skorstene har også været genstand for debat ift. Odenses grønne trafikplan. Det var en ambitiøs plan, som et bredt flertal i byrådet i juni sidste år stod sammen om. Her er en del af planen, at hastighederne på vejene inde i byen sænkes markant for at mindske udledningen af CO2 fra bilerne.

Men en efterfølgende utilfredshed i bl.a. De Konservatives bagland fik de to rådmænd Tommy Hummelmose (K) og Christoffer Lilleholt (V) til at vende på en tallerken og gå imod trafikaftalen.

I stedet foreslog de to rådmænd, at man politisk i kommunen lagde strategien om og begyndte at drøfte en markant øget opsamling af CO2 fra Fjernvarme Fyns skorstene. Dét argument viser sig dog nu meget svært at føre videre med den nye plan fra Fjernvarme Fyn.  

 

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.