dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Ny digital platform skal øge genbrug af byggematerialer
Et nyt projekt skal, som Region Hovedstaden er tovholder på, skal fremme genanvendelse af byggematerialer.
Foto: Region Hovedstaden

Ny digital platform skal øge genbrug af byggematerialer

Nyt forprojekt skal skubbe på udviklingen med at genbruge eller genanvende byggematerialer og - affald til nye byggerier.
2. MAJ 2023 14.10

HOVEDSTADEN: Byggeri og drift af bygninger i Danmark står for godt 30 pct. af den totale CO2-udledning, og byggeriet alene står for over 40 pct. af affaldsproduktionen. Den klimapåvirkning vil et nyt projekt forsøge at begrænse.

Der findes digitale markedspladser for brugte byggematerialer, men det er vanskeligt at få et samlet overblik over, hvilke materialer, der er tilgængelige på de forskellige platforme. Derfor er en gruppe offentlige og private aktører gået sammen for at finde en model for, hvordan en digital platform kan synliggøre brugte materialer på tværs af udbyderne.

Projektet skal  finde en digital model, der kan skubbe på udviklingen med at genbruge eller genanvende byggematerialer og - affald til nye byggerier. Det oplyser Region Hovedstaden, der er tovholder på projektet, i en pressemeddelelse.

- I hovedstadsregionen er der fuld fart på byggeriet, men indvindingen af råstoffer og produktionen af nye byggematerialer belaster klimaet og miljøet, og de mange nedrivninger skaber store mængder byggeaffald. Derfor giver det god mening at få sat skub i genbrug af bygningselementer og genanvendelse af byggeaffald til nyt byggeri. Med projektet her ønsker Region Hovedstaden at gå foran og få sat gang i denne udvikling, ” siger formand for miljø- og klimaudvalget i Region Hovedstaden, Line Ervolder (C).

Projektet har fået midler fra Den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi. Projektpartnerne er Gladsaxe Kommune og Erhvervsby, som har udviklet portalen BygCirkulært, Aarhus Kommune, WeBuildDenmark, Pihl Holdings og Danske Regioner, samt Region Hovedstaden. Pentia står for processen med at afdække, udvikle og trykprøve digitale løsningsforslag.

- Vi glæder os til at bidrage til samarbejdet om at styrke den cirkulære model i byggeriet. Det er et projekt med et vigtigt fokus og et stort potentiale for at drive reel forandring. Sammen med projektpartnerne skal vi finde en løsning, der tager afsæt i brugernes behov og understøtter en adfærdsændring, siger Jakob Gaunø Stampe, CEO og partner i Pentia.

amp

 

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.