dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
De frivillige underviser blandt andet i normkritik og giver seksualundervisning.
Jens Dresling/Politiken/Ritzau Scanpix

Normstormer-bevilling sneg sig udenom udbudsreglerne

Bevillingen fra Københavns Kommune til Normstormerne blev opdelt i to, så den ikke oversteg beløbsgrænsen for udbud.

KØBENHAVN: En bevilling til den kontroversielle forening Normstormerne kom aldrig i udbud. Det har mødt kritik, da beløbet blev opdelt, så det ikke overtrådte udbudsreglerne. 

Normstormerne er en organisation, som underviser i normkritik og seksualitet på blandt andre Københavns folkeskoler. Organisationen har denne sommer mødt stor kritik for blandt andet at være hemmelighedsfuld omkring sit undervisningsmateriale. 

Foreningen har været en del af undervisningen i København siden 2012, og i 2020 ville politikerne gerne have den på skemaet i flere skoler. 

På budgetforhandlingerne i 2020 blev der afsat 7,14 mio. kr. til undervisningen i perioden 2020-2023. 

I strid med reglerne?

I august i år har Børn- og Ungdomsudvalget i Københavns Kommune bedt Børne- og Ungdomsforvaltningen om et notat om budgettet samt en beskrivelse af forløbet om bevillingen til Normstormerne. 

Reglerne er, at alle udbud på over 5,6 mio. kr. skal sendes i udbud. 

Dermed stod forvaltningen med to muligheder: Enten kunne opgaven sendes i udbud, ellers skulle den opdeles, så den ikke oversteg beløbsgrænsen. 

Her vurderede forvaltningen, at ingen andre organisationer på markedet ville kunne gennemføre opgaven med samme kvalitet, som Normstormerne kunne. 

"Forvaltningen var optaget af at imødekomme det politiske ønske om en bevilling til Normstormerne og samtidig sikre bevillingens lovlighed," fremgår det af notatet. 

Dermed mente forvaltningen, at kontrakten kunne splittes op: 

"Det var forvaltningens vurdering, at bevillingen lovligt kunne opdeles i en gensidigt bebyrdende aftale om køb af undervisning og en tilskudsaftale indeholdende støtte til Normstormernes generelle kapacitets opbygning, supervision og uddannelse efter kommunalfuldmagtsreglerne," fremgår det af notatet. 

Juridisk vurdering

Bevillingen til Normstormerne blev opdelt i to; køb af undervisning til 5.061.000 kr. og en tilskudsaftale med støtte til opbygning, supervision og uddannelse til 2.079.000 kr. Dermed overskred beløbene ikke individuelt grænsen for, at opgaven skulle i udbud. 

Forvaltningen valgte siden, at opdelingen skulle undersøges af en ekstern juridisk indstans for at sikre, at den holdt sig indenfor udbudsreglerne. 

Advokatfirmaet Horten nåede frem til, at to kriterier skulle opfyldes, hvis en opdeling skulle ske på lovlig vis. 

Den del af bevillingen, som skulle understøtte uddannelse af personale, måtte ikke være en forudsætning for, at organisationen kunne fuldføre sit arbejde, og kontrakterne tilsammen skulle holde sig inden for budgetvedtagelsen.

Forvaltningen vurderede, at bevillingen levede op til første punkt,og præsenterede senere hen budgetopdelingen for Børn- og Ungdomsudvalget, så det andet punkt også blev opfyldt. 

Advokatfirmaet anbefalede forvaltningen at offentligøre kontrakten til Normstormerne, hvor opdelingen fremgik. 

Der kom dog ingen indsigelser mod kontrakten, og den blev derefter indgået i juli 2020. 

Kontroversiel håndtering

Opdelingen har mødt kritik både fra eksperter og politikere. 

- At man på en eller anden måde har forsøgt at fifle med udbudsreglerne for at give Normstormerne undervisningsforløbet alligevel viser, at der er noget galt, sagde Cille Hald Egholm (V), som sidder i Borgerrepræsentationen, til Berlingske i starten af august. 

Forvaltningen oplyser, at den siden november har igangsat en stor gennemgang af tilskud for blandt andet at sikre, at udbudsregler overholdes, samt at den vil tage til efterretning, hvis en myndighed skulle nå frem til, at der har været lovbrud. 

"Forvaltningen vil fremadrettet, hvor det er relevant, gøre tydeligere opmærksom på, hvad der kan kræve et udbud af en opgave ifm. politiske ønsker i budgetprocesser," fremgår det af notatet. 

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

https://www.dkindkob.dk/artikel/normstormer-bevilling-sneg-sig-udenom-udbudsreglerne

GDPR