Kraka: Konkurrenceudsættelse af kammeradvokatordningen kan føre til prisstigninger
Regeringen har en ambition om at sikre mere konkurrence på området for den juridiske rådgivning af staten. Derfor har man nedsat en ekspertgruppe, som som skal se på, om staten kan bruge andre end Kammeradvokaten - også kendt som statens advokat - til juridisk hjælp. Anbefalingerne fra ekspertgruppen inden udgangen af 2024.
Men ifølge en rapport, som Kraka Economics har lavet, er der stor risiko for, at en konkurrence udsættelse af de juridiske opgaver stik imod hensigten vil blive dyrere – og i bedste fald vil nedlæggelse af ordningen blot kunne give en lille besparelse. Det oplyser Kraka i en pressemeddelelse. Det er dog værd at bemærke, at rapporten er udarbejdet på foranledning af Poul Schmith/Kammeradvokaten.
Men ifølge rapporten giver kammeradvokatordningen bl.a. stordriftsfordele og gevinster, der relaterer sig til langvarige samarbejdsrelationer. Det seneste uafhængige pristjek fra 2020 viste fx, at kammeradvokatens timepriser var 11,2 pct. lavere end timepriserne i andre rammeaftaler på markedet.
Habilitetsregler kan forhindre flere i at byde
Juridisk rådgivning er i høj grad et spørgsmål om tillid, og det forstærkes, når der er tale om komplekse ydelser i store og ofte højprofilerede sager. Samtidig fungerer markedet for juridiske ydelser anderledes på grund af habilitetsregler og regler om interessekonflikter. Flere udbydere vil af hensyn til interessekonflikt og habilitet være forhindrede i at tage fx staten ind som kunde, fordi eksisterende kunder har eller har haft tvister med staten.
"Det er muligt, at der kan findes nogle mindre juridiske opgaver, der kunne sendes i udbud eller bare placeres hos andre advokater. Men den store klump af juridiske opgaver, hvor leverandøren nødvendigvis må afstå fra private kunder af hensyn til habilitet, vil være risikabelt at sende i udbud," lyder det fra Kraka Economics.
Kraka Economics pointerer desuden i rapporten, at det er overordentligt svært, hvis overhovedet muligt, at gå tilbage til en kammeradvokatordning, hvis man først én gang er gået bort fra den, da Poul Schmith/Kammeradvokaten vil være tvunget til at omorganisere sin forretning, og dermed ikke kan gå tilbage til rolln som kammeradvokat.
- Beslutningen om at sende kammeradvokatordningen i udbud er i sidste ende selvfølgelig politisk, men den bør være baseret på kvalificerede skøn over gevinster og risici. Vi viser i denne rapport, at det økonomiske potentiale ved konkurrenceudsættelse er begrænset og usikkert og må balanceres op mod de betydelige risici, som er forbundet med en konkurrenceudsættelse af kammeradvokatordningen, siger Peter Mogensen, direktør i Kraka Economics.
Kammeradvokatordningen daterer tilbage til 1936. Aftalen er blevet fornyet flere gange, senest 1. januar 2015, hvor opgaven, som nævnt, gik til advokatfirmaet, som i dag hedder Poul Schmith/Kammeradvokaten.
amp
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.