Knap hver anden virksomhed klar til at betale mere for klimavenlig stål og beton
Stål og beton er vigtige byggematerialer, men også klimatunge at producere. Faktisk står produktion af stål og beton står for 15 pct. af CO2-udledningen på verdensplan og det er derfor afgørende at reducere CO2-aftrykket fra sektoren for at nå målene i Parisaftalen.
Mange virksomheder er da også klar til at betale ekstra for stål og beton, som har et lavere CO2-aftryk. Det viser rapporten "The Steel and Concrete Transformation: 2024 market outlook on lower emission steel and concrete", som Climate Group og Rambøll.
I rapporten er over 250 virksomheder fra 42 lande og 21 brancher heraf 31 virksomheder i Danmark blevet forespurgt om deres villighed til at betale for stål og beton med et lavere CO2-aftryk samt de væsentligste barrierer, der i dag forhindrer en bredere anvendelse. I undersøgelsen svarer 45 pct. af respondenterne på tværs af alle lande, at de er villige til at betale mere for stål, der udleder 25 pct. mindre CO2 ved produktionen. Blandt danske virksomheder er tallet 48 pct., oplyser Rambøll i en pressemeddelelse.
- Det faktum, at flere virksomheder nu er villige til at betale mere for CO2-reduceret stål og beton, sender et stærkt signal til markedet. For at fremskynde udviklingen er alle aktører nu nødt til at gå sammen - fra politiske beslutningstagere og investorer til aftagere af stål og beton samt slutbrugerne, der skal acceptere en øget pris indtil markedet modnes, siger Michael Simmelsgaard, som er koncerndirektør i Rambøll.
Villigheden til at betale ekstra for mere klimavenligt stål er lidt højere end beton. Således er 40 pct. af respondenterne på tværs af alle lande villige til at betale mere for beton, der udleder 25 pct. mindre CO2 ved produktionen.
Politisk støtte nødvendig
Trods større betalingsvillighed end tidligere bliver “omkostninger” (84 pct.) stadigt udpeget som den største udfordring i overgangen til mere klimavenlig stål og beton. Omkostningerne vækker markant større bekymring end de næstmest udbredte udfordringer som er "konservatisme i branchen" (37 pct.) og mangel på viden (33 pct.).
Virksomhederne mener, at regeringer spiller en væsentlig rolle i at støtte dem i en øget udbredelse og anvendelse og peger på, at de vigtigste politiske initiativer, der skal prioriteres er finansielle løftestænger som skattefordele og subsidier (69 pct.), carbon pricing, hvor der pålægges betaling for forureningen (50 pct.) og minimum produktstandarder eller grænseværdier for byggematerialernes indlejrede CO2 (43 pct.).
- Regeringer skal lytte til deres bekymringer, støtte deres ambitioner og handle hurtigt for at fjerne barriererne. På denne måde kan vi imødekomme virksomhedernes efterspørgsel og skabe reel forandring i sektoren, siger Jen Carson, Head of Industry i Climate Group.
Positive markedsudsigter, men der er stadig barrierer
- Betalingsvillighed for mere klimavenligt stål:
45 pct. af respondenterne på tværs af alle lande er villige til at betale mere for stål, der udleder 25 pct. mindre CO2 ved produktionen. Blandt danske virksomheder er tallet 48 pct.. - 57 pct. af respondenterne på tværs af alle lande er villige til at betale mere for stål, der udleder 50 pct. mindre CO2 ved produktionen.
- En ud af fire af de danske virksomheder i undersøgelsen (23 pct.) er villig til at betale op til 25 pct. mere for stål, der udleder 50 pct. mindre CO2 ved produktionen.
Betalingsvillighed for mere klimavenlig beton: - Når det kommer til beton er 40 pct. af respondenterne på tværs af alle lande villige til at betale mere for beton, der udleder 25 pct. mindre CO2 ved produktionen.
- 49 pct. af respondenterne på tværs af alle lande er villige til at betale mere for beton, der udleder 50 pct. mindre CO2 ved produktionen.
16 pct. af de danske virksomheder i undersøgelsen er villig til at betale op til 25 pct. mere for beton, der udleder 50 pct. mindre CO2 ved produktionen.
Større betalingsvillighed i dag end for et år siden: - 52 pct. af respondenterne er i dag i højere grad villige til at betale mere for CO2-reduceret stål og beton sammenlignet med for et år siden. 34 pct. af respondenterne rapporterede ingen ændring i deres holdning gennem det sidste år
Kilde: "The Steel and Concrete Transformation: 2024 market outlook on lower emission steel and concrete"
amp
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.