KL om cyberforsvar: Små kommuner vil få hjælp
It-afdelinger i landets små kommuner behøver ikke være bekymrede, hvis kommunerne bliver en del af cyberforsvaret, mener KL's kontorchef i digitalisering og teknologi Pia Færch. KL har længe kæmpet for, at kommunerne bliver en del af cyberforsvaret, og bliver kommunerne det, skal der også følge økonomisk kompensation med.
For nylig viste en rundspørge, som DK Nyt har foretaget, at 40 pct. af kommunernes it-afdelinger mangler ansatte. Bl.a. lød det fra Ærø, at manglen på ressourcer og ansatte har resulteret i stresrelaterede sygdomme.
- Vi vil kæmpe for, at kommunerne bliver en del af cyberforsvaret, men også at kommunerne skal få økonomisk kompensation for at løse den opgave, og vi skal samarbejde om at sørge for, at der er de rigtige kompetencer til det, siger Pia Færch til DK Nyt.
Hvis kommunerne bliver en del af cyberforsvaret, vil det også betyde flere opgaver og krav til kommunerne. KL kæmper for et såkaldt cyberværn, som skal være et samarbejde mellem kommunerne om opgaven. Det skal lette opgaven for alle kommuner, og dermed også de små kommuner, hvor man kan dele erfaringer.
- Det er rigtigt, at det er ekstra opgaver til kommunerne, og det er en stor indsats, der er brug for, for at sikre at it-systemer og samfundet er beskyttet mod cybertrusler. Vi har brug for nogle konkrete krav, men vi har også brug for økonomien til det, siger Pia Færch.
Bliver ikke hørt
I over et år har KL råbt op om, at kommunerne bør være en del af det danske cyberforsvar. Sidste år udtalte Peter Rahbæk Juel (S), formand for KL’s arbejdsmarkeds- og borgerserviceudvalg:
- Landets 98 kommuner er borgernes indgang til den offentlige sektor og den største leverandør af velfærdsydelser. Vi kan hurtigt blive det svageste led i kæden og dermed bagdøren ind til hele det offentlige Danmark. Fordi vi som samfund ikke har godt nok styr på den samlede sikkerhed. Derfor er det helt afgørende, at kommunerne bliver en del af det danske cyberforsvar.
Og så sent som i sidste uge var formanden ude igen og advare om cybertruslen mod kommunerne.
- Trusselsbilledet er alvorligt. Hybridkrigen foregår lige nu i Danmark, og intet tyder på, at det aftager. Snarere tværtimod. Alene i kommunerne rammes hver fjerde kommune dagligt af over 200 forsøg på angreb, sagde han.
Hvis kommunerne ikke bliver en del af cyberforsvaret, er de en bagdør for hackere, mener Pia Færch.
- Vi frygter, at kommuner kan blive den bagdør, der kan stå åben ind til den offentlige sektor. Vi mener, at kommunerne er en kritisk del af det danske samfund, og det kan vi ikke se, at man i regeringen reflekterer over i deres cyberpolitik, siger hun.
Selvom KL har råbt op i over et år, er der ikke sket den store udvikling ifølge Pia Færch.
- Regeringen har ikke ønsket at omfatte kommunerne i NIS2-direktivets implementering i Danmark. Så nej, vi synes ikke, at der er sket særlig meget, og det er vi ret uforstående overfor. Vi bliver ikke hørt i forhold til behovet om at beskytte det samlede offentlige Danmark, siger hun.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.