dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

K: Lad private vagter transportere fanger for at aflaste fængsler

K vil lade private vagter køre fangetransport, da der mangler fængselsbetjente. Fagforbund afviser idéen.  
1. JUL 2024 9.15

I et forsøg på at "tænke ud af boksen" foreslår De Konservative, at private vagtfirmaer kan være med til at aflaste landets fængselsbetjente. Det skal ske ved, at Kriminalforsorgen skal kunne hyre private vagter til eksempelvis at transportere indsatte til åbne fængsler, hvor der er "lav undvigelsesrisko", lyder det fra retsordfører Mai Mercado (K).

- Vi forestiller os kun, at det er transporter inden for den laveste sikkerhedsklasse, uddyber Mai Mercado.

Gennem de seneste ti år er antallet af fængselsbetjente faldet hvert år i Danmark trods politiske initiativer og mål om det modsatte.

- Derfor bliver vi nødt til at tænke ud af boksen og sikre at fængselsbetjentene selvfølgelig skal løse de vigtigste kerneopgaver, siger Mai Mercado, hvis parti er med i flerårsaftalen for Kriminalforsorgen.

Hun fortæller, at hun får "mange beretninger" om, at politibetjente på grund af ressourcemangel i fængslerne bliver nødt til at køre fangetransporter. En udvikling, som Berlingske også har beskrevet gennem flere år.

- Fængselsvæsenet er i knæ, konkluderer Mai Mercado.

Derfor håber hun, at fagforbund som Fængselsforbundet vil "se på forslaget med åbne øjne i erkendelse af, at vi mangler løsninger".

- Vi er for længst forbi de lavthængende frugter, siger hun.

Fængselsforbundet: Vil være en dum glidebane

Hos Fængselsforbundets næstformand, Mette Frets, er der ikke opbakning at finde til De Konservatives forslag. Hun mener, at det kan være "en dum glidebane at komme ud på".

- Det er staten, der skal løse den opgave og ikke private virksomheder.

Desuden siger Mette Frets, at forslaget ikke vil aflaste fængselsbetjente, da det er transportbetjente, der primært står for fangetransporter.

- De transportopgaver, som fængselsbetjente løser i det daglige, er også ofte akut opståede transporter.

Ifølge tal fra Fængselsforbundet var der i 2023 i gennemsnit 1875 fængselsbetjente i Danmark. I 2022 var tallet 1897. Går man ti år tilbage var der over 2600 fængselsbetjente. Den politiske målsætning er, at der i 2026 skal være 2300 fængselsbetjente.

Fængselsbetjente var blandt de udvalgte medarbejdergrupper, der fik del i regeringens lønløft. Der er afsat 60 mio. kr. årligt fra 2024 til forbedring af løn og arbejdsvilkår for fængselsbetjente, værkmestre og transportbetjente.

Omkring halvdelen af de 60 mio. kr. skal bruges på rekruttering og fastholdelse, og det hæfter Mette Frets sig ved, da det er det, som Fængselsforbundet har efterspurgt. Derfor håber hun nu, at politikkerne vil "lade tiden tale for os".


/ritzau/
 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.