dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Holbæk vælger dieselbusser for at spare
Movia Busser på Jernbanepladsen i Holbæk.
Foto: Torben Klint, Ritzau Scanpix

Holbæk vælger dieselbusser for at spare

Pris over klima: Diesel er ifølge Movia billigst, hvis en bus kører forholdsvis få timer om dagen.

HOLBÆK: Et udbud af seks skolebuslinjer i Holbæk bliver nu lavet om fra miljøvenlige elbusser til dieseldrevne busser. Det sker for at spare op til 1,6 mio. kr. om året fra 2025 til 2030, fremgår det af referatet fra økonomiudvalgets møde og dagsordenen for kommunalbestyrelsens møde onsdag.

Kommunen har ellers tilbage i august bedt Movia udbyde 15 af kommunens buslinjer som 12 års kontrakter på elbusser. Forventningen var, at den mere miljø- og klimavenlige løsning ville give en årlig merudgift på 4 mio. kr. Men stigende udgifter til bus- og flexture fik kommunen til at se sig om efter billigere alternativer, og det sker nu ved at ændre udbuddet af seks af ruterne til seks års kontrakter på dieseldrevne kommunebusser, så merudgiften "kun" bliver 2,4 mio. kr.

En kommunebus adskiller sig bl.a. fra en almindelig bus ved, at den må køre på diesel, den er gratis for passagerne, og at kommunen selv skal stå for køreplanlægning og information til passagererne.

El er billig i drift, men dyr i indkøb

Movia har i flere kommuner erfaret, at el er billigere end diesel, men det gælder ikke på linjer, der kører få timer om dagen. Det skyldes, at selve elbussen er dyr, mens el er billigere end diesel. Da de seks linjer er skolebusser, som kører noget mindre end bybusserne, forventer man at spare ved at lade dem køre på diesel.

Fra 2030 skal linjerne udbydes som elbusser, da Movia og Holbæk Kommune har en målsætning om, at busdriften er CO2-neutral i 2030. Movia forventer at et udbud på el til den tid vil kunne ske uden en yderligere merudgift, fremgår det.

Valget om dieseldrevne kommunebusser i stedet for elbusser forventes årligt at give en udledning på ca. 110 ton CO2. Hvis de gratis kommunebusser giver flere passagerer, kan det dog måske mindske den samlede CO2-udledning.

Ændringen af udbuddet indstilles til vedtagelse af et flertal i økonomiudvalget, mens Enhedslistens ene medlem undlod at stemme.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.