Fuld fart mod på Danmarks største affaldssorteringsanlæg til plastik
Fabriksdirektøren er allerede blevet ansat. Og selvom han var til stede, da byggeriet holdt rejsegilde tirsdag eftermiddag, så er Lars H. Kristensen ikke helt begyndt endnu.
- Jeg begynder først på næste mandag, og jeg havde sidste arbejdsdag i går på mit gamle arbejde, fortæller Lars H. Kristensen, der på flere måder går ind i noget, han har stor erfaring med.
Kemiingeniøren kommer fra en stilling som driftdirektør hos Fortum Waste Solutions i Nyborg, eller som han selv siger, det gamle Kommunekemi.
- Jeg har selv produceret plast tidligere, og jeg brugt tid på at sætte mig ind i det, lyder det.
Anlægget kan sortere 160.000 plastaffald hvert eneste år, og det rigelig kapacitet for nu. I øjeblikket er der nemlig officielt 60.000 tons plastikaffald på årlig basis i Danmark – med en stigende tendens. Så i den nærmeste fremtid kommer der til at blive importeret plastaffald til ReSource Denmarks affaldsorteringsanlæg lige syd for Esbjerg. Her er infrastrukturen helt i top, for på den ene side ligger motorvejen som nabo, og på den anden side jernbanen.
Arbejde til havnen
Men det er ikke kun vej og jernbane, der kommer til at blive brugt, for en stor del af plasten til recycling forventes at komme med skib til Esbjerg Havn. Herfra skal det så køres de få km til anlægget i Esbjergbydelen Veldbæk. Det er noget, som Esbjerg Havns direktør Dennis Jul Pedersen allerede er sikker på.
- En del af den plast, der kommer her til recycling, kommer til at komme over kajen. Her hjælper det også, at vi får jernbanen forlænget, fordi vi er blevet Nato-havn, forklarer havnedirektøren.
Han er heller ikke i tvivl om, at rejsegildet varsler en begyndelse.
- Det her viser en del af fremtiden, og det er en del af cirkulær økonomi. Det er spændende, og det er en stor ressource med genindvinding, siger Dennis Jul Pedersen.
Det står allerede nu klart, at de første 20.000 ton plastaffald kommer fra Finland. Der bliver endda forhandlet om at modtage plastaffald fra den nordtyske grænsenære region. Målet er dog, at det primært er dansk plastaffald, selvom der endnu ikke bliver produceret nok af det i Danmark.
Opbygning af organisation
Opgaven med at skaffe plastik til recyclingen er ikke en af Lars H. Kristensens arbejdsområde. Fabrikschefen kommer nemlig til at have fokus et helt andet sted.
- Nu skal vi have sat et hold, så vi kan få medarbejderne uddannet. Derefter kan træningen begynde, fortæller Lars H. Kristensen, der kan glæde sig til at det moderne affaldssorteringsanlæg kommer efter påske fra det tyske firma Eggersmann Recycling Technology.
For fabrikschefen er der ikke meget nyt i selve teknologien.
- Det er lidt det samme, som jeg beskæftigede med mig, da jeg blev uddannet ingeniør her i Esbjerg i 1994, selvom det er mere moderne, fortæller han.
Lars H. Kristensen er bor i Horsens, og foreløbigt regner han med at skulle pendle til Esbjerg, selvom han har sommerhus i Blåvand.
Sådan kommer Resource Denmarks affaldsorteringsanlæg til at se ud, når det står færdigt i januar 2024.
Artikel opdateret 13.04.23. kl. 10:47.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.