dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Eksperter: Kommuner bør være uafhængige af tech-giganter
Udpluk af forsiden på den nye ekspertrapport.

Eksperter: Kommuner bør være uafhængige af tech-giganter

Hvis kommuner altid bruger Windows, Office-pakke og iPads, kan det presse prisen opad og øge sårbarheden, advarer ekspertgruppe.
12. DEC 2024 14.45

Den offentlige sektor skal ikke være afhængig af tech-giganternes tjenester.

Sådan lyder et af syv principper i en ny rapport fra regeringens ekspertgruppe om tech-giganter og digital infrastruktur - den tredje rapport fra eksperterne.

Rapporten beskriver, hvordan mange kommuner og andre offentlige institutioner bruger tech-giganternes tjenester: Officepakken, Windows som operativsystem og Apples iPhone og iPad.

"Hvis den offentlige sektor primært anvender tech-giganternes tjenester uden blik for mulige alternativer, kan det være med til at understøtte og udbygge tech-giganternes stærke position, mindske konkurrencen, øge afhængigheden og dermed gøre institutionerne sårbare," skriver eksperterne og fortsætter:

"Samtidig kan der opstå situationer, hvor det er vanskeligt at skifte væk fra tech-giganternes tjenester – selv i de situationer, hvor priserne stiger."

Licenser stiger i pris

Siden 2018 er kommunernes udgifter til Microsoft-licenser ifølge rapporten steget fra 313 til 538 mio. kr. Det nævnes som et eksempel på, hvordan techgiganterne kan presse økonomisk.

Senest beskrev Kommunen.dk for nylig, hvordan en ændring af Microsofts licensvilkår har ramt alle landets folkebiblioteker. 

Desuden er der også risiko for sikkerhedspolitiske sårbarheder i form af fx spionage, påpeger eksperterne.

Ifølge rapporten er en del af forklaringerne på techgiganternes position, at de offentlige udbud nogle gange bliver så store, at kun de største virksomheder har mulighed for at vinde dem.

Det gjaldt fx, da KL og Kombit ønskede at udvikle Aula som ét samlet it-system til alle kommunale daginstitutioner, skoler og SFO'er. 

"Store udbydere kan give bedre leveringssikkerhed, og de har typisk også flere ressourcer og mere viden. Men i forhold til f.eks. udbuddet af Aula betød det store, samlede udbud, at tidligere og mindre leverandører af tjenester, der havde visse funktionelle overlap med Aula, havde
svært ved at deltage og fik dårligere mulighed for at levere lokale og skræddersyede løs
ninger – og dermed blev deres forretningsgrundlag udfordret," står der i rapporten.

Eksperterne anbefaler det offentlige at gå forrest og vælge alternativer til techgiganterne, hvis man vil have mere kontrol.

Regeringen opfordrer til, at både private og offentlige aktører tager ekspertgruppens principper i betragtning, når der træffes beslutninger på det digitale område.

- Vi er nødt til at tage et opgør med den stigende afhængighed af tech-giganternes digitale tjenester. På sigt må målet være, at man som borger ikke skal være tvunget til at bruge tech-giganternes tjenester for at kunne begå sig i samfundslivet eller tage del i fællesskabet, siger digitaliseringsminister Caroline Stage (M).

Ekspertgruppens syv principper:

  1. Der skal være overblik over tech-giganternes indflydelse på den digitale infrastruktur.
  2. Data skal gøres tilgængelig på måder, der kan gavne og styrke individet og fremtidens samfund.
  3. Alternativer til tech-giganternes tjenester skal kunne opstå og vokse sig store.
  4. Ingen skal være tvunget til at bruge tech-giganternes tjenester for at få information og deltage i sociale, kulturelle og demokratiske fællesskaber.
  5. Den offentlige sektor skal ikke være afhængig af tech-giganternes tjenester.
  6. Danske uddannelsesinstitutioner skal være fri fra kommercielle tech-giganter.
  7. Tech-giganternes platforme skal være et trygt sted at handle.

Ekspertrapporten kan læses her.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.