dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Arbejde på Lynetteholm kan fortsætte under retssag
Byggeriet på Lynetteholmen ud for København kan fortsætte som hidtil, afgør landsret fredag. (Arkivfoto).
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Arbejde på Lynetteholm kan fortsætte under retssag

Byggeriet af Lynetteholmen ud for København fortsætter, mens retssagen om den kunstige halvø kører.
22. MAR 2024 10.59

KØBENHAVN: Under retssagen om den kunstige halvø Lynetteholmen kan anlægsarbejdet fortsætte som hidtil. Det har Østre Landsret afgjort fredag i en kendelse.

Lynetteholmen bliver bygget i forlængelse af Refshaleøen ud for København. Efter planen skal den kunstige ø have plads til 35.000 beboere.

Planerne om etablering af Lynetteholmen blev præsenteret for offentligheden i 2018 af blandt andre daværende Venstre-statsminister Lars Løkke Rasmussen. Det første spadestik til den kunstige ø blev taget i januar 2022.

Sagen er startet i landsretten, fordi den vurderes at være principiel.

Pause eller ej

Fredag har landsretten afsagt en kendelse, da spørgsmålet om, hvorvidt byggeriet skulle sættes på pause, skulle behandles inden selve retssagen om den kunstige halvø.

Sagen er anlagt af Klimabevægelsen i Danmark. Modparten er firmaet By & Havn og Transportministeriet.

- Det centrale problem ved at anlægge Lynetteholmen i Øresund er, at man blokerer for saltgennemstrømningen til Østersøen, og det kommer til at have nogle meget store konsekvenser for økosystemerne i Østersøen, har Frederik Roland Sandby, som er sekretariatschef i Klimabevægelsen, tidligere sagt til Ritzau.

Ifølge Klimabevægelsen er der ikke lavet en fyldestgørende høring i Danmarks nabolande om det. Det mener Klimabevægelsen derfor, at der skal gøres.

Men Østre Landsret finder, at der ikke er noget, som tyder på, at der er sket en tilsidesættelse af de internationale høringsforskrifter, i en grad der gør at anlægsloven for Lynetteholmen er ugyldig. Derfor tillægger man ikke søgsmålet opsættende virkning, og arbejdet på Lynetteholmen kan derfor fortsætte.

Østre Landsret skriver, at retten under retsmøderne om opsættende virkning har set rapporter om de miljømæssige undersøgelser, der er foretaget.

Ifølge Østre Landsrets resume af kendelsen er der også blevet fremlagt dokumentation for, at de danske myndigheder har været i kontakt med både svenske myndigheder og andre Østersølande. Derfor tillægger man ikke søgsmålet opsættende virkning, og arbejdet på Lynetteholmen kan derfor fortsætte.

Kendelsen gennemgås

Transportministeriet oplyser i en skriftlig kommentar, at man stadig er i gang med at gennemgå den 273 sider lange kendelse.

- Lynetteholm-projektet er særdeles grundigt undersøgt, og anlægsloven er vedtaget af et bredt flertal i Folketinget. Samtidig er det vigtigt i et retssamfund, at alle har mulighed for at løfte en sag ved domstolene, lyder det fra transportminister Thomas Danielsen (V).

Jacob Schall Holberg, som er advokat for By & Havn, er tilfreds med afgørelsen. Han kalder det i en pressemeddelelse en meget klar kendelse. Den bygger på et meget omfattende materiale ifølge advokaten.

Vandkvaliteten

Bygherren By & Havn udsendte torsdag en pressemeddelelse med fremhævelsen af nye afgravningsrapporter, lavet af rådgivnings- og forskningsorganisationen DHI, hvor der ikke er noget, der tyder på, at gravearbejdet indtil videre har påvirket vandkvaliteten i området.

Rapporten omhandler gravearbejdet udført i vinteren 2022-2023, og prøveresultater herfra giver ikke belæg for at antage, at gravearbejderne er årsag til frigørelse af næringssalte og miljøfremmede stoffer i en størrelsesorden, der kan måles, hedder det.

- Det er vigtigt at forstå, at når man undersøger vandkvaliteten i havet ved Lynetteholm og havnen, så er der en række faktorer, der spiller ind på vandkvaliteten, såsom stormvejr og ikke mindst de konstante udledninger fra rensningsanlægget Lynetten og Damhusåen, siger chefbiolog Jesper Dannisøe fra DHI og fortsætter:

- Men på baggrund af resultaterne fra de faste stationer sammenlignet med resultaterne fra prøver i gravefanen er det mit bedste bud, at gravearbejdet ikke medfører en målbar forøgelse af de miljøfremmende stoffer, og at det derfor ikke vil have konsekvenser for vandkvaliteten i Øresund.

Rapporter fra denne og andre målinger kan findes via Lynetteholmens Mediebliotek

/ritzau/cwa

Red: Afsnit under mellemrubrikken Kendelsen gennemgås er tilføjet kl. 11.27.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.