dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
4,6 tons it-udstyr i Gladsaxe sendes til genbrug
Ni ud af ti indsamlede udtjente pc'er og tablets fra Gladsaxes folkeskoler kan repareres og videresælges - til gavn for skolernes økonomi og miljøet.
Foto: 3stepIT

4,6 tons it-udstyr i Gladsaxe sendes til genbrug

Ud af 5.000 kasserede computere fra folkeskolerne kunne 90 pct. repareres og videresælges.

GLADSAXE: På et år har et samarbejde mellem Gladsaxe Kommune og to private virksomheder resulteret i, at 4,6 tons it-udstyr fra kommunens skoler er blevet sendt til genbrug fremfor til skrot. Det svarer til, at Gladsaxe har været med til at undgå en CO-udledning på op mod 700 tons, oplyser kommunen.

Samarbejdet med virksomhederne 3stepIT og COMM2IG om det udtjente og ødelagte it-udstyr blev indledt i 2023, hvor kommunens folkeskoler indleverede 5.000 næsten udtjente tablets og pc'er. Heraf lykkedes det at gøre 90 pct. klar til genanvendelse og videresalg. Skolerne kan på én gang bortskaffe udstyret og få betaling for det - og dermed geninvestere i tidssvarende udstyr.

- Som verdensmålskommune ønsker vi at bidrage til den bæredygtige omstilling, hvor vi kan. Derfor glæder det mig, at vi er lykkedes med at få sat vores e-affald på skoleområdet i system, så det kan komme andre til gavn og indgå i en cirkulær økonomi, siger Gladsaxes borgmester Trine Græse (S) og tilføjer:

- I en verden, hvor forbruget og produktionen af elektronisk udstyr brager derudad, er vi nødt til at finde nye måder, vi kan nedbringe affaldsstrømmen på. Og samtidig skal vi sørge for, at eleverne på vores skoler får de bedst mulige redskaber til at tage del i undervisningen.

Med samarbejdsmodellen med de to virksomheder får skolerne også en ISO-certificeret datasletning på alle indleverede tablets og pc’er. 

Gladsaxe satser bæredygtigt

Indsamlingen og genanvendelsen af udtjent it-udstyr er endnu et eksempel på, hvordan Gladsaxe arbejder for at fremme bæredygtig omstilling og cirkulær økonomi, lyder det fra kommunen.

Tilbage i 2017 var Gladsaxe den første kommune i Norden, der indarbejdede FN’s verdensmål i sin kommunestrategi og dermed hele sin måde at arbejde på.

Gladsaxe er i front, hvad angår bæredygtige indkøb, og har blandt andet påbegyndt på byggeriet af sit syvende svanemærkede børnehus, hvoraf det seneste er cirkulært byggeri.

Derudover lykkedes det i 2022 at reducere madspild med op til 40 pct. på kommunens plejecentre, og indsatsen mod madspild er nu udbredt til både børnehuse og folkeskoler, oplyser kommunen.

cwa

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.