dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Syddanmark vil have mere bæredygtig medicin
Region Syddanmark skal stå i spidsen for at drive den grønne omstilling på lægemiddelområdet i projekt Bæredygtig Medicin. (Arkivfoto)
Foto: Region Syddanmark

Syddanmark vil have mere bæredygtig medicin

Med turbo på arbejdet med at reducere klima- og miljøbelastning fra lægemidler og på at få mindre medicinspild vil Region Syddanmark være spydspids for hele landet.

SYDDANMARK: Med en bevilling på fire mio. kr. ønsker regionsrådet i Region Syddanmark at styrke indsatsen for mere bæredygtig medicin. Pengene skal bruges til at udvikle tiltag, der reducerer klima- og miljøbelastningen fra lægemidler og udvikle tiltag, der mindsker medicinspild, oplyser regionen. 

Initiativet Bæredygtig Medicin skal overordet bidrage til en målbar reduktion i den belastning af klima og miljø, der er forbundet med produktion, forbug og bortskaffelse af lægemidler - ikke blot på de syddanske sygehuse men i hele det danske sundhedsvæsen.

Det er Danske Regioner, der har udpeget Region Syddanmark som national lead-region på lægemiddelområdet, hvilket betyder, at regionen skal stå i spidsen for at drive den grønne omstilling inden for det område. 

Partnerskab i fokus

For at sundhedsvæsenet i hele landet kan få gavn af udviklingen, vil regionen bruge partnerskaber med både regionale, kommunale, nationale og private aktører. Især hviler initiativet på et tæt samarbejde med de øvrige regioner i Amgros, der er den nationale organisation til sikring af lægemidler på de offentlige sygehuse. Fokus på samarbejde generelt på tværs er en fordel, mener formand for udvalget for regional udvikling i Region Syddanmark Michael Nielsen (K).

- Stærke partnerskaber med fokus på nytænkning, innovation og vidensdeling er helt afgørende for, at det kan lykkes os at mindske medicinspild og reducere klimabelastningen fra lægemidler i det danske sundhedsvæsen, siger han og tilføjer:

- Vi har et stærkt syddansk udviklingsmiljø inden for lægemidler og sundhedsinnovation, der bliver motoren i projektet, og som i tæt samarbejde med private, kommunale, regionale og nationale aktører på lægemiddelområdet skal drive den grønne omstilling af lægemiddelområdet fremad i hele landet.

Hvis klimaeffekten er positiv, skal tiltagene udbredes til resten af Danmark. Der skal også etableres og udvikles et nationalt forum for bæredygtige lægemidler under det tværregionale forum for koordination af medicin,

OUH som flagskib

Det er afdelingen for Farmakologi på Odense Universitetshospital, der er udpeget til at stå i spidsen for det nye initiativ, og det glæder formand for Udvalget for Byggeri, Indkøb og Grøn Omstilling i Region Syddanmark Karsten Uno Petersen (S):

- Det er et initiativ med stor betydning både regionalt og nationalt, og jeg er på Syddanmarks vegne stolt over, at OUH skal stå i spidsen for en landsdækkende indsats rettet mod en af de største klimasyndere i sundhedsvæsenet, nemlig lægemidler.

- OUH har stor erfaring på området, og med dette initiativ sætter vi endnu mere turbo på arbejdet og dedikerer bl.a. ressourcer til at udvikle et nationalt forum for bæredygtige lægemidler, så viden og løsninger kan blive bredt ud til alle regioner, siger Karsten Uno Petersen.

Til finansieringen tages en mio. kr. i 2024 fra regionens strategipulje og tre mio. kr. fra den regionale udviklingsramme. 

Projektet er også et vigtigt indsatsområde, for at regionen kan nå sit klimamål om at mindske CO2-udledningen med mindst 35 pct. inden 2030 i forhold til 2020. Blandt andre initiativer er fx en kortlægning af medicinspildet på Svendborg Sygehus og på hospice samt et projekt, hvor klimaskadelige sprayinhalatorer erstattes med mindre klimabelastende pulverinhalatorer.

cwa

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.