dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Statsrevisorer retter kritik af forsinket signalsystem
Signalsystemet forventes først at være klar i 2033. (Arkivfoto.)
Foto: Jens Dresling/Politiken/Ritzau Scanpix

Statsrevisorer retter kritik af forsinket signalsystem

Et nyt signalsystem til togene i hovedstadsområdet bliver atter forsinket. Nu vil statsrevisorer holde transportministeren på sporet med en skriftlig redegørelse.  
25. JUN 2024 9.20

Forsinkelser, aflysninger og overfyldte tog er enhver togpendlers mareridt. Men implementeringen af et nyt signalsystem skal netop råde bod på den slags ting og give større sikkerhed på Kystbanen mellem København og Helsingør og på strækningen mellem Roskilde og København.

Problemet er bare, at det nye signalsystem atter er blevet forsinket, så nu skal de rejsende vente yderligere tre år, før det bliver indført. Helt præcist skal pendlere og andre togrejsende nu kigge helt frem mod år 2033, før signalsystemet fra den franske leverandør Alstom implementeres.

Den yderligere forsinkelse får nu statsrevisorerne til at kræve en skriftlig redegørelse fra transportminister Thomas Danielsen (V) om "forventningerne til programmets tidsplan og økonomiske ramme, herunder udviklingen i tidsplanen og den økonomiske ramme". Det skriver TV 2 Kosmopol.

Ikke første kritik

Statsrevisorerne kritiserede allerede tilbage i 2017, at projektet var blevet væsentligt forsinket og også væsentligt fordyret, fortæller Mette Abildgaard (K), der er formand for statsrevisorerne.

- Når vi går ind i det nu, er det fordi, vi må konstatere, at det, vi er blevet lovet af ministeren dengang - nemlig at man vil skærpe kontrollen, skærpe tilsynet og sikre en strammere styring fra Banedanmarks side - er man ikke nået i mål med, når man endnu engang må udskyde projektets færdigmeldelse, siger Mette Abildgaard til TV 2 Kosmopol.

- Jeg forstår sandelig godt, at man er ved at miste tålmodigheden, og de fleste ved jo, at signalsystemet har betydning for, om togene kører, og om togene kører til tiden, og det er jo noget af det, der har stor betydning for driften af den kollektive transport, og hvor mange, der vælger at benytte den kollektive transport, siger Mette Abildgaard.

Leverandør har undervurderet tidplan

Da nyheden om endnu en forsinkelse kom frem midt i maj, forklarede Peter Jonasson, der er anlægsdirektør for Banedanmark, at forsinkelsen skyldes, at tidsplanen er blevet undervurderet af leverandøren Alstom.

- Alstom har bevist, at selskabet har et signalsystem, der fungerer. Problemet er, at det tager længere tid end ventet at få det installeret på strækningerne.

Et signalsystem er nødvendigt for sikkerheden på jernbanerne, da det bruges til at styre sporskifter og overkørsler. Og så er det signalsystemet, der fortæller, hvor hurtigt togene må køre, og om de overhovedet må køre.

TV 2 Kosmopol har været i kontakt med Transportministeriet, men transportminister Thomas Danielsen har ikke haft tid til at stille op til interview om den skriftlige redegørelse.

amp

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.