dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Rudersdal dropper ponyer efter pres fra hesteaktivister
Exmoor-ponyer fotograferet i Maglemosen i 2021, hvor de blev sat ud for at pleje naturen. Nu trækkes de ud.
Foto: Rudersdal Kommune

Rudersdal dropper ponyer efter pres fra hesteaktivister

En død pony gav så meget kritik, at en flok fritgående ponyer nu skal erstattes af kvæg, som ikke vækker samme følelser.

RUDERSDAL: Fremover skal det kun være kvæg og ikke heste, der skal afgræsse to naturområder i Rudersdal. Det sker, efter at en sag om en død pony har givet anledning til både politianmeldelse og en strøm af henvendelser, som har lagt beslag på for mange arbejdstimer hos kommunen. Det skriver DR.

- Der er grænser for, hvor meget tid vi kan bruge på at håndtere de her heste ude i Maglemosen. Nu tager vi lige en pause med hestene, og så ser vi, om det er noget, vi skal vende tilbage til på et senere tidspunkt, siger formand for klima- og miljøudvalget Court Møller (R), som konstaterer, at kvæg tilsyneladende ikke fremkalder lige så mange henvendelser.

Hensigten med de fritgående Exmoor-ponyer er ifølge kommunens hjemmeside, at de sammen med kreaturer sørger for at holde grove græsser og siv nede, inden de kommer i vækst. De ni heste tilses dagligt af dyreholdere og har i vinterperioden jævnligt besøg af en dyrlæge. Exmoor-ponyer bruges mange steder i både Danmark og resten af Europa til at skabe vildere natur.

Halt pony flyttet efter pres

Sagen om den døde pony begyndte først i februar, da Krat & Ko Aps, der ejer dyrene, under det daglige tilsyn opdagede, at ponyen var meget halt. En tilkaldt dyrlæge konstaterede, at der ikke var noget alvorligt galt, fortæller den ene af indehaverne, Anton Johnsen, ifølge et opslag på Facebook.

Efter massivt pres fra især vrede borgere valgte ejerne at flytte ponyen på stald og få den undersøgt, selv om de egentlig vurderede, at det ville være bedre for den at blive i flokken. Senere blev ponyen flyttet til en anden flok, hvor den virkede nervøs, og efter nogle dage blev den fundet død i folden.

Ifølge DR blev sagen politianmeldt af foreningen "Stop Vanrøgt af Dyr Bag Hegn", men Nordsjællands Politi konkluderede, at der ikke var grundlag for at gå videre med sagen. Alligevel har Krat & Ko nu fravalgt at bruge heste i sine naturprojekter.

"Vi har desværre mistet glæden fuldstændigt og venter kun på den næste bekymrede opringning, hadefulde sms eller opkald en sen søndag aften. Billeder på nettet og had fra folk, der ikke engang har set dyrene. Et pres, der har stået på med større eller mindre intensitet i over et år. Vi er bange for at tage fejlagtige beslutninger, som ikke er til dyrenes bedste, på grund af ubegrundede anklager og politianmeldelser," lyder det fra Anton Johnsen i en tekst, som er delt af Karen Schousboe, konservativ suppleant til kommunalbestyrelsen i Rudersdal.

Hun kritiserer kommunen for at bidrage til, at virksomheden mister sit levebrød.

"Denne sag løses ikke ved at vores kommuner kaster handsken i ringen. Den løses ved at anmelde de pågældende chikanerier af offentlige medarbejdere til politiet for overgreb mod offentlige ansatte," skriver hun på Facebook

Chikane på Mols

Krat & Ko har fået mindst 40 en-stjernede anmeldelser på Trustpilot, som alle er skrevet inden for den seneste måned. I samme periode har firmaet dog fået endnu flere fem-stjernede anmeldelser, hvoraf mange nævner, at firmaet den seneste tid har været udsat for en hetz.

Og Krat & Ko er langt fra alene. Igennem længere tid har et forskningsprojekt i Mols Bjerge affødt voldsomme protester fra hesteaktivister, som mener, at dyrene vanrøgtes. Her er tonen så hård, at Arbejdstilsynet er involveret i at skærme medarbejderne mod kritikerne, skrev TV2 Østjylland fredag.

I et forslag til en handlingsplan beskrives det ifølge tv-stationen, hvordan 'Rewilding Mols' i en årrække har oplevet sabotage, trusler og chikane på matriklen. Chikanen sker, ifølge dokumentet, blandt andet via videooptagelser af medarbejderne, overflyvning med drone og ulovlig indtrængen.

Det sker også, lyder det, med overfusning og nedgørelse af medarbejdere både via mails, sms'er, over telefon og ansigt til ansigt. Endelig oplever medarbejderne ifølge dokumentet, at chikanen bliver løftet ud på sociale medier, hvor medarbejderne også trues, udskammes og forhånes med billeder, video og lydklip.

I udkastet til Arbejdstilsynets handlingsplan er det angivet, at det er 'udvalgte borgere', som står bag det, Molslaboratoriet opfatter som chikane.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.