
Regionernes tilskud til Ozempic, som den danske medicingigant Novo Nordisk står bag, faldt med ti millioner kroner fra november til december sidste år.
Det viser en opgørelse fra Sundhedsdatastyrelsen.
25. november trådte en ændring af tilskudsreglerne i kraft til diabetesmedicin af typen GLP-1-analoger, heriblandt Ozempic.
Det resulterede i et fald fra 51 til 41 millioner kroner i december, og det vækker tilfredshed hos Danske Regioner.
- Det er glædeligt, at vi ser en forandring og en vis opbremsning i udgifterne til blandt andet Ozempic, siger Mads Duedahl, der er næstformand i Danske Regioner.
De ændrede regler gør, at diabetikere først kan få tilskud, når de har afprøvet et billigere alternativ.
Kun hvis den billigere løsning viser sig utilstrækkelig, må lægen udskrive en recept på Ozempic.
De strammere tilskudsregler kan illustreres som en trappe med tre trin. Hvis man tager Ozempic, står man på trin tre. Inden det kan ske, skal patienten prøve midler på trin et og to først.
Presser regionernes økonomi
Ifølge Danske Regioner er det "et godt billede af, at det går i den rigtige retning", hvad angår tilskud til medicin.
- Det er godt, at vi har fået nogle værktøjer til at holde prisen nede. Det er vigtigt, at vi i Danske Regioner har fokus på medicinpriser, for vi har et sundhedsvæsen, der er under et konstant pres, siger Mads Duedahl.
Foruden de ændrede tilskudsregler har et prisfald på Ozempic sidste år også spillet en rolle i de sænkede udgifter, fastslår næstformanden.
Baggrunden for de ændrede tilskudsregler var, at antallet af danskere med recept på Ozempic var stærkt stigende.
Sidste år fik 100.000 patienter tilskud til diabetesmedicinen, men mange havde ifølge Lægemiddelstyrelsen ikke prøvet billigere midler først.
Regionerne betaler en stor del af udgifterne til medicinen, hvilket har sat regionernes økonomi under pres.
Regionernes tilskud til Ozempic lød i 2024 på knap 800 millioner kroner, mens det året før nærmede sig 1,3 milliarder kroner.
Alene i januar sidste år lød det regionale tilskud på næsten 100 millioner kroner.
/ritzau/
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.