dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Regionernes øgede udgifter til ny medicin på forhandlingsbordet
Karrusellen med tilskudsmedicin kører rigtig hurtig for regioner, hvor de øgede medicinudgifter nu drages ind i økonomiforhandlingerne med regeringen.
Foto: Jonas Vandall Ørtvig, Scanpix

Økonomiforhandlinger:
Regionernes øgede udgifter til ny medicin på forhandlingsbordet

Bedre behandlingstilbud giver regionerne stærkt øgede udgifter til medicin - bla til flere ældre, diabetikere og til ADHD-behandling.

Regionernes udgifter til tilskudsmedicin har i 2022 givet regionerne en ekstraregning på 450 mio. kr. og den opsigtsvækkende stigning ser ud til at fortsætte ind i 2023, siger formand for Danske Regioner Anders Kühnau (S). Regionene startede sidste uge økonomiforhandlinger med regeringen.

- Når regeringen siger, den vil dække regningen for, at der kommer flere ældre, så overser man udgifterne til ny medicin, der giver mulighed for bedre behandling. For ekstra udgifter på en halv milliard alene til medicin betyder jo, at midlerne til demografi bliver udhulet, siger han.

Som tidligere omtalt skyldes en stor del af ekstraregningen en ny type medicin til diabetikere med stofet semaglutid, der også virker slankende. Medicinen udskrives hos de praktiserende læger, og ekstraudgiften for denne type medicin var på 189 mio. i 2022. I alt brugte regionerne 580 mio. kr. på tilskud til ca. 80.000 borgere.

Også udgifterne til ADHD-medicin bliver flere og er de seneste tre år vokset med 34 pct.

- Når vi i regionerne skal tilbyde danskerne de nye og virksomme behandlinger, der hele tiden kommer til, så bliver jeg nødt til at sige, at der følger en regning med. Sundhedsvæsenet er anderledes end mange andre velfærdsområder, da udgiftsvæksten kun delvist skyldes befolkningsudviklingen. Det vil vi rejse overfor regeringen i økonomiforhandlingerne, siger Anders Kühnau.

cwa

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.