dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Regionerne kræver midler til nedslidte hospitaler
Mens Rigshospitalet døjer med skimmelsvamp, har andre nedslidte hospitalsbygninger problemer med vinduer, altaner og utidssvarende stuer. (Arkivfoto)
Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

Økonomiforhandlingerne:
Regionerne kræver midler til nedslidte hospitaler

Alene at få hospitalsbyggerierne op på et acceptabelt niveau vil koste 27 mia., lyder det fra regionerne.
22. MAJ 2024 10.02

Ifølge en nyere analyse fra Danske Regioner kommer det til at koste 27 mia. kr. bare at bringe danske hospitalsbyggerier op på et "acceptabelt niveau", siger formanden for regionerne Anders Kühnau (S) til Berlingske Tidende i forbindelse med de verserende økonomiforhandlinger med finansminister Nicolai Wammen (S). 

- Det er det beløb, vi har peget på, der skal til for at vedligeholde de bygninger, vi har. Men det er jo ikke til at vide, hvad beløbet ender med at være, siger regionsrådsformanden. Flere penge og en langsigtet plan for, hvad regionerne må bruge på at renovere og vedligeholde bygningerne, er blandt regionernes krav.

- Der er en lang række problemstillinger, som skal håndteres. Det flugter jo også fint med, at regeringen har skrevet ind i sit regeringsgrundlag, at den vil lave en sundhedsfond. Så anerkender de jo også, at man er nødt til at se nærmere på de her ting, siger Anders Kühnau. Udover problemer med skimmelsvamp peger regionsrådsformanden på, at der også skal sætte ind mod utidssvarende stuer og risikable vinduer og altaner.

Som tidligere omtalt har sundhedsminister Sophie Løhde (V) i et skriftligt svar til folketingsmedlem Jens Kristian Thulesen Dahl (DD) sagt, at regeringen vil fremlægge forslag til en ny sundhedsfond, der bl.a. skal gå til vedligeholdelse og modernisering af sygehuse.

Skimmel som konsekvens

Skimmelsvamp på Rigshospitalet er en af de alvorlige konsekvenser af manglende vedligehold. Samlet set er 22 personer smittet med skimmelsvamp frem til i år, og Rigshospitalet har oplyst, at der fra 2018 til 12. marts i år har været 87 tilfælde af skimmelsvamp i patientnære områder.

Tirsdag skrev Berlingske Tidende, at offentligheden og politikere i regionsrådet er blevet oplyst om otte tilfælde, hvor kræftsyge børn har fået skimmelsvamp. Det tal er vokset til 11, og de ekstra tre vil nu blive orienteret om deres mulighed for at søge erstatning, oplyser Rigshospitalet til avisen. 

I december 2022 døde en 11-årig dreng af en skimmelsvampeinfektion efter at have været indlagt på kræftafdelingen. Den efterladte familie fik i slutningen af april tildelt erstatning af Patienterstatningen, da infektionen kunne knyttes til Rigshospitalets bygninger. I forlængelse af de fortsatte problemer med skimmel har Region Hovedstaden bedt om en redegørelse fra Rigshospitalet.

cwa

 

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.