dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Region låner 275 mio. kr. til dyrere supersygehus-byggeri

Sundhedsministeriet har givet Region Sjælland lov at optage lån, der kan dække budgethul.

SJÆLLAND: Dyrere stål, beton og energi har fået priserne til at stige på byggeriet af det nye Sjællands Universitetshospital. Region Sjælland har derfor indgået en aftale med Sundhedsministeriet, hvor regionen har fået tilladelse til at låne penge til at klare udgifterne til det nye supersygehus, oplyser regionen.

- Vi er glade for, at der nu er en aftale i stand, så vi kan fortsætte byggeriet af regionens Universitetshospital. Det er ærgerligt, at vi nu for første gang må sige, at vores budget ikke holdt, men markedssituationen er også helt usædvanlig. Vi skal blive ved med at holde fokus på, at vi får den behandlingskapacitet og kvalitet vores borgere har behov for, siger regionsrådsformand Heino Knudsen (S).

De fleste af pengene skal bruges til at dække en del af totalentreprenørens ekstraudgifter til materialer og håndtering af leveranceudfordringer på totalentreprisen på de resterende senge- og behandlingsbygninger, oplyser regionen.

- Udvidelsen af budgettet skyldes ikke ændringer eller fejl i projektet. Der er alene tale om, at de reelle prisstigninger på eksempelvis stål, beton og energi ikke i tilstrækkelig grad er afspejlet i det prisindeks, som entreprenørerne afregnes efter i kontrakten, siger Helle Gaub, projektdirektør på byggeriet.

Tre sengebygninger udskudt

Den første sengebygning på supersygehuset i Køge blev taget i brug 19. marts, men afleveringen af de øvrige tre sengebygninger udskydes med ti måneder fra planlagt slut-oktober 2025 til starten af september 2026.

- I et byggeprojekt styrer vi ved hjælp af tre ting; tid, pris og kvalitet. For at sikre en fortsat høj kvalitet i vores samlede byggeprojekt har vi i Region Sjælland valgt at tilføre mere tid og flere penge. Det er selvfølgelig ærgerligt, at tidsplanen skal ændres igen, men vores hospital skal holde i mange år, og vi kan ikke risikere at få et hospital, som ikke fremtidssikrer Region Sjællands sygehusvæsen, siger Helle Gaub.

Hun understreger, at forsinkelsen udelukkende vedrører senge- og behandlingsbygningerne og ikke de øvrige byggepladser såsom laboratoriebygningen og sterilcentralen.

I en årsrapport fra Sundhedsministeriet i februar var vurderingen ifølge Ritzau, at supersygehuset i Køge ikke vil overskride det oprindelige budget på 4,1 mia. kr. på trods af forsinkelser undervejs. Men det har altså ændret sig.

I sidste uge fik også Region Syddanmark lov at ministeriet til at optage et ekstra lån på 454 mio. kr. til byggeriet af det nye supersygehus i Odense.

ak

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.