dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Regeringen og kommunerne er endt i klimakrig om affald

Regeringen vil have brændt mindre affald i Danmark for at nå klimamål - til skade for klimaet, mener KL.  
6. MAR 2023 9.43

Regeringen og kommunerne er langt fra enige om, hvorvidt det er godt eller skidt for klimaet, hvis der forbrændes mindre affald i Danmark, sådan som regeringen ønsker. Det skriver Jyllands-Posten.

Regeringen mener, at kapaciteten til at forbrænde affald i Danmark skal nedbringes med 30 procent. Det skal blandt andet ske ved, at ejerskabet af forbrændingsselskaberne skal fra kommunernes hænder og ud på det frie marked. Forbrændingsselskaberne bidrager blandt andet til at levere fjernvarme.

Ifølge klimaministeren Lars Aagaard (S) vil regeringens plan formentlig medføre konkurser blandt anlæggene, men han tror også på billigere fjernvarmepriser og affaldshåndtering. Det oplyser han i et skriftligt svar til Jyllands-Posten.

Forbrænding af affald bidrager samtidig til CO2-udledningen. Dermed kan man sænke Danmarks CO2-udledning ved at nedbringe affaldsforbrændingen.

KL: Vil skabe usikkerhed

Men hverken forbrugerne eller klimaet kommer til nyde gavn af forslaget, hvis man spørger formand for Kommunernes Landsforening (KL), Martin Damm.

- Det vil skabe stor usikkerhed om fjernvarmen i Danmark. Hvis man liberaliserer de her værker, og de ikke kan skaffe affald, så kan de risikere at gå konkurs, siger han til Ritzau.

- Og ingen kunder vil jo ind i et selskab, hvor man kan komme til at hænge på en stor regning. Det kan skabe usikkerhed i det hele taget om udrulningen (af fjernvarme, red.).

Klimaet mener han heller ikke vinder ved at nedbringe kapaciteten. Det til trods for, at der i dag er overkapacitet og importeres udenlandsk affald.

- Hvis den danske kapacitet nedsættes, og vi ikke kan energiudnytte udenlandsk affald, ender det på et deponi. Der forurener det langt mere. Så det er lidt skørt, siger Martin Damm.

Professor enig med kommuner

Samtidig vil det sætte en stopper for grønne investeringer i affaldsforbrændingen, mener KL-formanden.

- Vi har set de største forbrændingsanlæg arbejde på at opsamle CO2. Så vil det jo være en ultra-klimavenlig løsning til at energiudnytte affald. Men hvem vil investere i et aktieselskab, hvor risikoen for at gå konkurs er der, siger han.

Professor Henrik Wenzel fra Syddansk Universitet giver kommunerne ret "langt hen ad vejen", skriver Jyllands-Posten. Særligt kan han se en klimafordel i, at affald forbrændes i Danmark frem for i andre lande med mindre teknisk formåen.

Men fordi den danske klimamålsætning handler om udledning i Danmark og ikke globalt set, vil det paradoksalt nok bringe Danmark længere fra sin målsætning om at nedbringe udledningen af CO2.


/ritzau

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.