dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Regeringen når ikke eget mål for besparelse på konsulenter

Staten var 300 millioner kroner fra sit mål om at spare én milliard på eksterne konsulenter fra 2019 til 2023.
26. JUN 2024 12.43

Regeringens mål om at spare én milliard kroner på eksterne konsulenter i staten i 2023 kan der ikke sættes flueben ved. Det viser en opgørelse fra Finansministeriet sendt til Ritzau.

Fra 2019 til 2023 har regeringen sparet 700 millioner kroner på de eksterne konsulenter. I 2019 blev der brugt 5,9 milliarder kroner, hvor tallet i 2023 var 5,2 milliarder kroner.

Finansminister Nicolai Wammen (S) vælger dog hæfte sig ved, at udgifterne til management- og øvrige konsulenter er faldet med over 1,2 milliarder siden 2019.

- De frigjorte midler har vi i stedet kunnet bruge på blandt andet den borgernære velfærd, siger Nicolai Wammen i en skriftlig kommentar.

Flere it-konsulenter

Mens udgifterne er faldet til den gruppe konsulenter, er udgifterne til gengæld steget til it-konsulenter med lidt over en halv milliard kroner eksempelvis.

Fordelt på alle kategorier af eksterne konsulenter steg udgifter fra 2022 til 2023 med omkring en halv milliard kroner. I 2022 havde regeringen altså dermed nået målet om at spare en milliard kroner i staten, men i 2023 er det gået den gale vej.

Opgørelsen viser også, at staten i 2023 brugte over 600 millioner kroner på juridisk bistand til udbyttesagen. Det tal er dog ikke talt med i de 5,2 milliarder kroner, og derfor er udgiften til eksterne konsulenter endnu højere.

Mål om samlet besparelse på tre milliarder

Målsætningen om at spare på statens brug af eksterne konsulenter er en del af et større mål, om at staten, kommunerne og regioner skal spare i alt tre milliarder kroner på konsulenter i 2025.

Staten skal dog allerede nå sit mål om reduktion på én milliard kroner i 2023.

Reduktionsmålene blev første gang foreslået af Socialdemokratiet under valgkampen i 2019 og blev siden et mål for den socialdemokratiske etpartiregering. Og i december 2023 valgte SVM-regeringen at videreføre reduktionsmålet.

Det skyldes, at målet har været med til at nedbringe udgifterne "væsentligt", lyder det fra Nicolai Wammen.

Det fremgår ikke af opgørelsen fra Finansministeriet, hvordan det går i kommunerne og regionerne med at nedbringe udgifter til eksterne konsulenter.


/ritzau/

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.