dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
PFAS er fundet i kemikaliedepot ved Høfde 42
Foto: Johan Gadegaard, Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

PFAS er fundet i kemikaliedepot ved Høfde 42

Svar på vandprøver viser, at der også er PFAS i kemikaliedepotet ved Harboøre Tange. Det bremser ikke igangværende udbud.

MIDTJYLLAND: Region Midtjylland har netop fået svar på vandprøver fra det gamle kemikaliedepot på kysten ved Harboøre Tange, og der er målt PFAS-koncentrationer på samme niveau som ved den nedlagte losseplads syd for Thyborøn, oplyser regionen.
 
I lyset af andre PFAS-fund på Harboøre Tange har regionen taget fire vandprøver fra boringer ved det tidligere kemikaliedepot. Der er målt indhold af PFAS-forbindelser heriblandt PFOS, PFOA, PFNA og PFHxS i alle fire prøver.
 
PFAS-koncentrationerne ligger i intervallet 1.300-3.400 ng/l. Det er på niveau med det, der blev målt i grundvandet ved lossepladsen syd for Thyborøn. 

Udbud fortsætter 

En oprensning af generationsforureningen ved Høfde 42 er netop nu i udbud, og tre virksomheder er prækvalificeret til at byde på opgaven.
 
- Det er vores klare forventning, at vi kan fortsætte det udbud, der er i gang. Men vores fagfolk skal i dialog med vores bygherrerådgiver og de tre prækvalificerede virksomheder i forhold til, hvad PFAS-fundet kan have af betydning. Det betyder i hvert fald, at der er endnu et element, som skal håndteres i oprensningen, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

Flere prøver på vej 

Regionen har ikke haft kendskab til eller forventning om, at der skulle være deponeret PFAS i kemikaliedepotet ved Høfde 42, og derfor har der ikke været undersøgt for det tidligere. Da PFAS nu er fundet flere steder på Harboøre Tange, var det relevant at undersøge depotet.
 
På baggrund af PFAS-fundene i kemikaliedepotet overvejer regionen at få udtaget flere prøver i området omkring høfden for at få kendskab til, i hvor høj grad PFAS-forurening også findes uden for det indspunsede kemikaliedepot.
 
Region Midtjylland har allerede planlagt flere PFAS-undersøgelser på Harboøre Tange. Der bliver taget flere prøver af grundvandet ved lossepladsen syd for Thyborøn og af overfladevand i Thyborøn Fjord. Formålet er at undersøge, om forureningen fra lossepladsen også påvirker vandkvaliteten i Thyborøn Fjord.

Herudover skal der tages prøver i forbindelse med en anden nedgravet losseplads længere sydpå i Knopper Enge og i den sammenhæng også i Harboøre Fjord. Der skal også tages prøver på redningsberedskabets grund på Ærøvej i Thyborøn, som har været brandøvelsesplads.

Forurening er indkapslet

For borgerne giver de nye PFAS-fund i depotet ved Høfde 42 som sådan ikke anledning til fornyet varsomhed, da forureningen i depotet er indkapslet.
 
Det er fortsat regionens mål, at man efter oprensningen igen skal kunne fiske og bade i Vesterhavet ved Høfde 42. Men regionsrådsformanden er bekymret for, hvor udbredt PFAS-forureningen er på hele Harboøre Tange.
 
- Jeg kan godt forstå, hvis der er en bekymring om, hvad PFAS betyder for ens sundhed, når man bor i området. Også selvom vi endnu ikke kender kilden til forureningen og stadig mangler mange prøvesvar. Det vigtigste er at søge egen læge, hvis man er bekymret for sit helbred, siger Anders Kühnau.
 
Region Midtjylland har i dag sendt information ud til de praktiserende læger om de anbefalinger og vejledninger der gælder, hvis borgere har været udsat for store mængder PFAS.
 
Senere i april bliver der borgermøde i Thyborøn som opfølgning på en kræftundersøgelse, der blev offentliggjort sidste år. Den viste en øget kræftforekomst i Thyborøn-Harboøre. På mødet deltager regionen, Lemvig Kommune og forskerne bag undersøgelsen for at fortælle, hvordan der er planlagt at følge op på undersøgelsen.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.