dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Nyt bøvl om sygehusvaskeri: Klagenævn underkender udbud

Region Sjælland må lade udbud gå om eller gå til domstolene.
7. FEB 2024 14.35

SJÆLLAND: Byggeriet af et nyt sygehusvaskeri ved Holbæk, efter at det gamle nedbrændte i 2018, har været omstridt, og nu er der kommet endnu et stort bump på vejen: Klagenævnet for Udbud har nemlig givet firmaet Jensen Denmark A/S medhold i, at Region Sjællands udbud af maskinentreprisen var i strid med udbudsloven.

Udbuddet af det nye vaskeri var opdelt i to: en bygnings- og en maskinentreprise. Maskinentreprisen omfattede projektering og installation af et samlet vaskerianlæg til daglig håndtering af 15 tons vasketøj. 

Klagenævnet giver imidlertid Jensen Denmark ret i, at det ikke var tydeligt i udbudsmaterialet, hvordan regionen ville give point for tilbuddene, og at regionen derfor har handlet i strid med lovens regler om ligebehandling og gennemsigtighed, når det gælder maskinentreprisen. Regionen har erkendt dele af overtrædelserne.

Kontrakt skal annulleres

Afgørelsen fra klagenævnet betyder, at regionens kontrakt med Girbau SA om maskinentreprisen skal annulleres. Det spanske firma havde også vundet udbuddet om bygningsentreprisen, men står altså nu til at miste maskindelen.

Region Sjælland oplyser til sn.dk, at man anker sagen. Det er en administrativ beslutning truffet i direktionen, oplyser regionsrådsformand Heino Knudsen (S) til mediet. Derfor er det endnu uvist, om udbuddet kommer til at gå om. 

Professor i offentlig forvaltning Ole Helby Petersen siger til sn.dk, at det er meget sjældent, at afgørelser fra klagenævnet ankes til domstolene, både fordi det koster, og fordi sagen vil skulle starte i byretten, mens der sidder landsretsdommere i klagenævnet. Ifølge ham har regionen nu to muligheder:

- I udgangspunktet skal de følge den afgørelse, klagenævnet er nået frem til. Hvis afgørelsen er, at de skal annullere aftalen, så skal de følge det. De må ikke indgå en kontrakt med en privat leverandør uden at genudbyde opgaven. De har selvfølgelig også den mulighed, at de selv kan se, om de kan løse opgaven i stedet for at udbyde den, siger han til mediet.

Planlagt til i år

Hele sagen om vaskeriet har i forvejen været omdiskuteret, fordi den endelige pris blev langt højere end budgetteret.

De fleste borgerlige partier stemte imod, da et snævert flertal i regionsrådet i marts sidste år vedtog byggeriet, som efter planen skal begynde i år. 

Klagenævnets afgørelse kan læses her.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.