dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Næstveds skruer op for økologien i sine madtilbud

Det sydsjællandske kommunes plejecentre, botilbud, kantiner, skoler og dagtilbud får nu over 40 pct. økologi leveret fra det kommunale storkøkken.
13. DEC 2024 13.31

Hver uge forvandler det kommunale storkøkken omkring 675 kg kartofler, 70 kg gulerødder, 50 kg hvidkål, 100 liter piskefløde og meget mere til aftensmad på plejecentre og botilbud, til frokost i kommunens kantiner og til skolemad. I alt produceres 1.500 måltider om dagen.

Disse råvarer er eksempler på varer, der nu alle indkøbes økologisk, og det har ført til at det kommunale storkøkken, Næstved Madservices, andel af økologi siden januar 2023 er steget fra syv til 41 pct.

Det har ført til, at Næstved Madservice nu har modtaget Det Økologiske Spisemærke i bronze, som er Fødevarestyrelsens gratis statskontrollerede mærkningsordning for spisesteder. Mærket gives til køkkener, som har mellem 30-60 pct. økologiske råvarer. Stigningen er realiseret inden for det eksisterende budget, oplyser Næstved Kommune i en pressemeddelelse.

- Målet om mere økologi tvinger os til at tænke anderledes, og den faglige udfordring har medarbejderne taget på sig. Vi har for eksempel erstattet en del af kødet i vores frikadeller med økologisk couscous. I alt har vi har gennemgået og gentænkt over 150 opskrifter for få flere økologiske råvarer ind, siger Chef for Næstved Madservice, Jacob Buch.

Ambitioner om mere

Også politisk er der glæde over, at Næstved Madservice har fået Det Økologiske Spisemærke i bronze. Formand for Sundheds- og Forebyggelsesudvalget, Jette Leth Buhl (SF), er stolt over økologifremgangen i det kommunale storkøkken.

- Som kommune og Næstveds største arbejdsplads skal vi gå forrest i den grønne omstilling, og her er økologi og indkøb et vigtigt område. Medarbejderne har gjort en stor indsats for at nå hertil, siger hun.

Ambitionerne stopper dog ikke ved bronzemærket. I kommunens Udbuds- og Indkøbspolitik 2021-2026 er det besluttet, at kommunen ønsker at begrænse brugen af klimabelastende fødevarer, både ved indkøb af økologiske fødevarer og ved begrænsning af madspild, svarende til Det Økologiske Spisemærke i sølvs krav om mindst 60 pct. økologi inden 2026. Kommunens DK2020-Klimaplan fra 2023 indeholder desuden et mål om at reducere animalske fødevareprodukter med 20 pct. i 2025.

amp

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.