Medarbejdernes grønne ideer blomstrer i kommunerne
Kampagnen "Medarbejdernes grønne ideer" har siden 2021 indsamlet grønne ideer og løsninger til fremme af den grønne omstilling i kommunerne inden for bl.a. affaldssortering, resourceforbrug, genbrug og transport, skriver Viden på Tværs.
Kampagnen blev lanceret af KL og Forhandlingsfællesskabet i forbindelse med en aftale i OK-21, og nu præsenterer organisationernes fælles platform ti cases med eksempler på kommunale medarbejderes grønne ideer.
Blandt de ti eksempler er et utraditionelt samarbejde på tværs af forvaltninger og fagligheder i Lolland Kommune, der har skabt grønne byparker og naturoaser.
- Vi er ikke så store. Vi bliver nødt til at snakke sammen, siger parkforvalter Helle Kjørup Nielsen, der har været med til at starte en tværfaglig naturgruppe.
Samarbejdet blev formaliseret i forbindelse med konkurrencen Danmarks Vildeste Kommune i 2021-2022, og blandt resultaterne er naturoaser skabt på forsømte nedrivningsgrunde, ligesom den nye dialog mellem gartnere, biologer og driftsfolk har givet byparker med større biodiversitet.
Mikrohandlinger
I Haderslev Kommune har klimakoordinator i Klima- og Miljøafdelingen Jakob Baungaard udviklet et værktøj, der gør det lettere for medarbejderne at involvere sig og sætte gang i grønne initiativer.
De grønne mikrohandlinger inddeles i tre kategorier, der siger noget om de økonomiske omkostninger forbundet med dem. Grønne tiltag er både CO2-reducerende og giver økonomiske besparelser, gule er CO2-reducerende og koster cirka det samme som nuværende metoder, mens de røde mikrohandlinger kræver investering for at reducere udledningen af CO2.
Haderslev har til projektet oprettet en mikrohandlingspulje på 100.000 kr. I første omgang var kommunens ledere med til at definere de tre typer af mikrohandlinger og lagde derefter planer for involveringen af medarbejderne.
- Det handler om at stole på, at medarbejderne selv bedst ved, hvad der skal til for at udføre deres dagligdags opgaver på en smartere, nemmere og mere klimavenlig måde. Derfor skal de selv pege på nogle mikrohandlinger og udvælge tre, som de forpligter sig på at handle på, siger Jakob Baungaard.
Blandt initiativerne er en genbrugsbørs for brugt inventar, vild med vilje-tiltag og involvering af medarbejdere i afdelingen for Sundhed og Forebyggelse. En kommunikationspakke med klistermærker hjælper ledere og medarbejdere til at huske værktøjet i hverdagen.
Andre gode ideer
Af andre ideer beskrevet i de foreløbig ti cases er en grøn agent i Aalborg Kommune, der hjælper borgere med at realisere deres bæredygtige projekter, ligesom et samarbejde med boligforeninger har omdannet en kommunal græsplæne til en skovhave, der er mødested for lokale.
I Sorø Kommune har en daginstitution indført et affaldssystem i børnehøjde, hvor både børn og forældre lærer korrekt affaldssortering, og i København er medarbejderne på Bispebjerghjemmet kommet med løsninger til at reducere madspild.
Også i Aabenraa har Plejehjemmet Rønshave fokus på at gøre grøn omstilling til en del af hverdagen ved at have det med som fast del af personalemøderne. Det har bl.a. ført til reduktion af plastforbrug, tøjbytte, installation af lyssensorer og svanemærkede indkøb.
I Viborg Svømmehal er plastforbruget reduceret, sæben er udskiftet med skumsæbe leveret i en stor tromle fremfor i plastikdunke, og så er der skiftet termoruder og arbejdet med genanveldelse af den overskudsvarme, der produceres i svømmehallen.
- Det er her i svømmehallen, vi finder på det. Viborg Kommune vil selvfølgelig gerne have, at vi er grønnere, men det her er ikke deres idéer – det er vores. Det, der handler om genvinding af varmt vand, har jeg for eksempel fundet på, siger driftsleder Kasper Andersen.
De ti inspirationshistorier skal være med til at fremme grønne ideer bredt hos kommunale medarbejdere og dermed bidrage til omstillingen på de kommunale arbejdspladser, lyder det fra specialkonsulent i KL Nina Roth.
- Ideerne må meget gerne have givet en konkret reduktion i CO2-forbruget eller på anden vis have haft en målbar effekt. Det vigtigste er dog, at ideen har skabt engagement og bevidsthed om bæredygtighed og grøn omstilling på arbejdspladsen og en lyst til at arbejde videre, siger Nina Roth. Hun er sammen med chefkonsulent Steen Rank Petersen fra Forhandlingsfællesskabet projektleder på kampagnen.
Find artiklerne med cases, skrevet af konsulenthuset Operate, her.
cwa
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.