dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Lovgivning spænder ben for klimasikring af kloakker og spildevandssystemer
Fire borgmestre går sammen i fælles opråb om at give spildevandsfirmaerne lov til at agere mere frit.
Foto: Colourbox

Borgmestre i opråb:
Lovgivning spænder ben for klimasikring af kloakker og spildevandssystemer

Spildevandsfirmaerne skal have lov til at agere mere frit, hvis kommunerne fremover skal undgå oversvømmelser i samme grad som nu, mener flere borgmestre.

2023 blev det vådeste år nogensinde målt i Danmark, og 2024 er ligeledes skudt i gang med våde kældre og oversvømmelser flere steder i landet. De mange oversvømmelser får nu flere borgmestre til at komme med et fælles opråb til regeringen. Det skriver DR.

Budskabet er klart; Hvis ikke spildevandsfirmaerne får lov til at agere mere frit, så vil vi blot se endnu flere oversvømmede huse, veje og viadukter fremover.

Borgmestrene peger blandt andet på, at mere lempelige regler kunne give spildevandsselskaberne bedre muligheder for at samarbejde med kommunerne om at lave regnvandsbassiner og vandmotorveje, som kan lede vandet væk fra de hårdt pressede kloakker. Borgmestrene ønsker også at hæve loftet for hvor meget, vandselskaberne må opkræve i takster fra deres kunder, for på den måde at give dem flere penge at lave klimasikring for.

Ministre reagerer

Klima- Energi og Forsyningsminister Lars Aagaard (M), er opmærksom på problemerne. Det skriver ministeriet til DR. Og i sidste uge udtalte miljøminister Magnus Heunicke (S), at han vil indkalde borgmestrene i de kommuner, der er berørt i forbindelse med de seneste dages oversvømmelser, til et møde.

Mødet med miljøministeren skal skabe et overblik over de skader, som oversvømmelserne har medført under de seneste dages voldsomme vejr. Derudover ønsker ministeren også at høre, hvilke udfordringer borgmestre og myndigheder er stødt på under vandstigningerne.

Borgmestrene bag opråbet er Middelfarts Johannes Lundsfryd Jensen (V), Køges Marie Stærke (S), Odenses Peter Rahbæk Juel (S) og Solrøds Emil Blücher (LA).

lal

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.