dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

København vil betale leverandører hurtigere

Københavns Kommune har i en forsøgsperiode forkortet sin egen betalingsfrist til virksomheder fra 30 til maks seks dage. Den ordning gøres nu permanent.
22. MAJ 2024 10.55

KØBENHAVN: Leverandører til Københavns Kommune kan i fremtiden forvente at modtage betaling for deres ydelser væsentligt hurtigere. Det sker efter, at kommunens økonomiudvalg har besluttet at korte kommunens betalingsfrist ned fra 30 dage til gennemsnitligt at ligge på fem-seks dage. Det oplyser  Økonomiforvaltningen. 

Beslutningen kommer på baggrund af positiv feedback fra erhvervslivet på en midlertidig ordning med hurtigere betalingsfrist, som blev vedtaget under corona og perioden med energikrise og stigende inflation. Den midlertidige ordning blev indført i december 2022 for at øge leverandørernes likviditet, som var presset grundet samfundssituationen. Men nu gøres denne ordning altså permanent.

- Uden de københavnske virksomheder vil København ikke være den fantastiske by, den er i dag. Virksomhederne er med til at drive byens udvikling og er arbejdspladser for rigtig mange københavnere. Kommunen må aldrig blive en stopklods for deres arbejde. Nu sender vi et klart signal om, at hvis man handler med kommunen, så får man sine penge meget hurtigt, siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S).

Knap hver anden virksomhed roser hurtig betaling

Københavns Kommune er blandt landets største indkøbere. I 2023 handlede kommunen med private firmaer for 16 mia. kr. til alt fra byggeri til indkøb af fødevarer til skoler og daginstitutioner. Ved at fastholde en kort betalingsfrist fremfor at gå tilbage til en frist på 30 dage, undgås et samlet tab i likviditet på op mod en mia. kr. for de virksomheder, kommunen handler med. 

Kommunen har undersøgt, hvordan den midlertidige ordning blev taget imod af virksomhederne. Ud af 200 virksomheder har knap halvdelen svaret i Erhvervsservicemålingen for 2024, at de i meget høj grad eller i høj grad mener, at Københavns Kommunes betaling af fakturaer er blevet bedre efter indførelsen af straksbetaling.

- Det er fantastisk, at Københavns Kommune har lyttet til virksomhederne og fremover viderefører straksbetaling af fakturaer. I DI Byggeri Hovedstaden er det et stort ønske, at virksomhederne får deres betaling så hurtigt som muligt, når de har udført en opgave for kommunen, da det har stor betydning for virksomhedernes likviditet, siger Mads Raaschou, bestyrelsesleder i DI Byggeri Hovedstaden, som repræsenterer flere af de virksomheder, som Københavns Kommune handler med.

amp

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.