dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Klimarådet: Det offentlige kan nedbringe klimaaftrykket
Peter Møllgaard, rektor på Copenhagen Business School, er forperson for Klimarådet. Billedet er fra en tidligere præsentation af en status over Danmarks klimaindsats. (Arkivfoto)
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Klimarådet: Det offentlige kan nedbringe klimaaftrykket

Det offentlige kan gå forrest og bl.a. nedbringe klimaaftrykket fra indkøb - især når det gælder bygge og anlæg, mener Klimarådet.
13. JUN 2024 11.26

Regeringen bør gøre en større indsats for at nedbringe klimaaftrykket - bl.a. fra offentlige indkøb og særligt, når det gælder bygninger og anlæg, mener rådet.

Det fremgår af regeringsgrundlaget, at aftrykket fra offentlige indkøb skal ned, og at konsekvenserne ved at opsætte et mål for at nedbringe aftrykket skal laves.

"Begge dele udestår dog endnu", konstaterer Klimarådet.

Klimarådet gentager i notatet en anbefaling om, at regeringen sætter et pejlemærke for offentlige indkøb. Klimaaftrykket fra offentlige indkøb forventes ifølge den globale afrapportering at stige fra 14,3 mio. ton CO2e i 2022 til 15,6 mio. ton CO2e i 2030. Stigningen forventes særligt at komme fra byggeri og anlæg.

I notatet beskrives det også, at man med fordel kan gøre de offentlige køkkener mere grønne. Klimarådet bemærker, at de serverer ca. 650.000 hovedmåltider om dagen.

- Det vil i sig selv være til gavn for klimaet at omlægge denne del af kosten i Danmark, og lige så vigtigt vil det kunne bidrage til at normalisere en klimavenlig kost i den danske befolkning, når flere får serveret klimavenlig mad og tager klimavenlige vaner med hjem i privaten. Det offentlige har gode muligheder for at gå forrest på dette område, siger næstforperson i Klimarådet Bente Halkier.

Importerede varer tynger

Også klimaaftrykket fra importerede varer bør nedbringe, mener Klimarådet.

I notatet skriver rådet, at det blandt andet drejer sig om udledningen af drivhusgasser fra produktion af fjernsyn, fødevarer og andet, som Danmark importerer.

Energistyrelsen har gjort status over danske forbrugere og virksomheders påvirkning af drivhusgasudledninger i udlandet. Mens danskernes forbrugsaftryk indenrigs er faldet med cirka 45 procent siden 1990, er forbrugsaftrykket fra importerede varer steget med omkring 30 procent.

- Vi anbefaler, at regeringen styrker indsatsen for at reducere vores klimabelastning i udlandet, lyder det fra Klimarådets forperson, Peter Møllgaard, i en pressemeddelelse om notatet.

Klimarådet rådgiver regeringen om klimapolitik og kommer løbende med notater og anbefalinger. I rådet sidder forskellige fageksperter på klimaområdet.

/ritzau/cwa

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.