dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Indkøb fra allierede skal understøtte F-16-donationer
Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) har lavet aftaler med allierede lande om indkøb og donationer til gavn for Ukraine. (Arkivfoto). - Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Indkøb fra allierede skal understøtte F-16-donationer

Danmark køber ind hos allierede for et ukendt beløb i ny donationspakke til gavn for Ukraine.  
19. JUN 2024 9.55

Danmark er klar med den 19. donationspakke til Ukraine, og den indebærer en række forskellige aftaler med allierede lande om indkøb og donationer fra deres forsvarsindustrier til gavn for det krigsramte land. Det oplyser Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.

Forsvarsministeriet oplyser uddybende til Ritzau, at ministeriet ikke kan oplyse, præcis hvor mange danske kroner der er købt ind for. Indkøbene drejer sig blandt andet om materiel til understøttelse af Danmarks donationer af F-16-fly, hvoraf regeringen håber at kunne levere de første over sommeren.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) har tirsdag rådført sig med Udenrigspolitisk Nævn om sagen. Der er i tidligere donationspakker reserveret 1,2 mia. kr. til donationer igennem ukrainsk forsvarsindustri.

Investeringerne i den ukrainske forsvarsindustri ventes at gå i gang i løbet af sommeren, oplyser Troels Lund Poulsen på et pressemøde om donationspakken. Danmark vil blive det første land til at investere direkte i ukrainske forsvarsvirksomheder.

- Det bliver historisk, siger han.

Ifølge Forsvarsministeriets pressemeddelelse er der nu skabt nogle rammer, der gør, at Danmark med de penge hurtigt kan imødekomme de behov, der måtte være for Ukraine. Pengene kommer fra Ukrainefonden, hvor der i årene 2023-2028 er afsat knap 65 mia. kr. til at støtte Ukraine militært. Af det beløb er lidt over 45 mia. kr. allerede afsat til donationer og investeringer i perioden.


/ritzau/

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.