dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Hver tredje chef forventer at fyre det næste halve år

I ny undersøgelse svarer over 30 procent af chefer i private virksomheder, at de bliver nødt til at fyre ansatte i den kommende tid. Inflationen rammer hårdt.

Danskere i privatansatte virksomheder må forberede sig på en mere usikker jobsituation det næste stykke tid. I en undersøgelse fra fagforeningen Lederne svarer 33,7 procent af i alt 1430 chefer i det private, at de forventer at skulle fyre medarbejdere i løbet af de næste seks måneder på grund af inflation og manglende omsætning.

En del har allerede måttet afskedige folk, men forventer at de må gøre det igen. Undersøgelsen er foretaget på tværs af et bredt snit af brancher og størrelse på virksomhederne. Det er ikke opgjort, hvor mange medarbejdere der kan blive ramt.

Niklas Praefke, cheføkonom hos Lederne, peger på, at særligt industri, dagligvarebutikker og byggeriet - energitunge brancher - er ramt. Inflationen presser, og Praefke kalder det "et ekstremt stormvejr".

- Mørke skyer er begyndt at drive ind over dansk økonomi, og det viser det her. Der er altid virksomheder, der skal fyre. Men lige nu er presset simpelthen så stort, at de i endnu højere grad må sige, at de næste seks måneder bliver knap så sjove, siger han.

Byggerbranchen ramt

I Dansk Industri genkender vicedirektør Steen Nielsen det billede, undersøgelsen tegner.

- Jeg tror, der er en udbredt forventning om, at tiderne er ved at vende, og at vi desværre nok ser en nedgang i beskæftigelsen. I nogle tilfælde bliver det også nødvendigt at afskedige medarbejdere.

Han nævner også byggeriet, hvor boligmarkedet spiller ind. Der er mindre aktivitet og færre byggerier og renoveringer. Dog siger Steen Nielsen, at vi lige nu står i en ret stærk situation på arbejdsmarkedet. Der er høj beskæftigelse og stadig mange ubesatte stillinger i den private sektor.

- Jeg tror, at der i det første lange stykke tid her er gode muligheder for at finde sig et andet arbejde, siger Steen Nielsen.

Niklas Praefke mener, det er mere usikkert.

- Jeg hælder nok til, at trykket og problemerne er så massive i øjeblikket, at vi kommer til at se en afmatning - at ledigheden ikke vil falde i samme tempo, og at den måske vil stige lidt.

Tirsdag viste tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, at antallet af langtidsledige i Danmark i september var på det laveste niveau, der er målt siden 1996.

- Det viser, at der fortsat er rift om arbejdskraften, skriver økonom i Dansk Metal Erik Bjørsted i en kommentar.

- Arbejdsmarkedet er på ingen måde frosset til is.

Stort fyringsrunde hos Siemens Gamesa

De økonomiske vismænd vurderede i deres seneste rapport i oktober, at beskæftigelsen vil falde med mere end 100.000 inden udgangen af 2023. De understregede dog samtidig, at det sker fra et højt niveau.

Den seneste tid har flere store fyringsrunder vakt opsigt, i en tid hvor virksomhederne ellers har manglet hænder. Sidst i september meddelte vindmølleproducenten Siemens Gamesa, at 800 stillinger i Danmark nedlægges.

Og hos Danish Crown måtte man i starten af oktober afskedige 146 på slagterier i Sæby og Ringsted, fordi prisstigninger på energi og foder får landmænd til at drosle ned på produktionen.

Her lød det i en pressemeddelelse, at der var stor interesse fra andre lokale virksomheder for at ansætte de ledige medarbejdere.

/ritzau/

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.