dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Hospital skærer kæmpe luns af CO<sub>2</sub>-belastningen ved fødevareindkøb
Hospitalskøkkenet på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital har siden 2019 reduceret madspild med 34 pct. og engangsartikler med 48 pct.
Foto: Miljømærkning Danmark

Hospital skærer kæmpe luns af CO2-belastningen ved fødevareindkøb

I 2022 fik Bispebjerg og Frederiksberg Hospital som det første i Danmark certificeret sit storkøkken med Svanemærket. Arbejdet for at opnå certificeringen har været medvirkende til at reducere CO2-belastningen på fødevareindkøb med 58 pct..
11. MAR 2024 11.32

Hvert serverer Bispebjerg og Frederiksberg Hospital omkring 650.000 hovedmåltider til sine patienter. Men de måltider er nu blevet væsentligt grønnere på klimakontoen, end de var for blot får år siden. Hospitalet har således formået at reducere de totale CO2-udledninger for sine fødevareindkøb med 58 pct.

Besparelsen er bl.a. nået ved tiltag, som blev taget for at Bispebjerg og Frederiksberg Hospitals storkøkken, som det første i Danmark kunne opnå Svanemærket, hvilket skete i 2021. Desuden har hospitalet også foretaget en ændring i sit måltidskoncept, oplyser Miljømærkning Danmark i en meddelelse.

- Vi havde et ønske om at drive et hospitalskøkken, der forholdt sig bredere til bæredygtighed, og som gjorde mere, end de politiske målsætninger. Vi havde allerede gjort meget i vores arbejde med bæredygtighed, og med Svanemærket kunne vi se, at der var endnu flere parametre, vi kunne stræbe efter, og som kunne være med til at sikre, at vi blev ved med at udvikle mere bæredygtige praksisser, fortæller Michael Allerup Nielsen, enhedschef på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

For at opnå en certificering med Svanemærket skal køkkenet leve op til en række krav til bl.a. brugen af emballage og engangsartikler. Sidstnævnte er et område, som har været særligt udfordrende for hospitalskøkkenet, men ved at skære ned på brugen af bl.a. bakker og bægre, er det lykkes køkkenet at reducere deres forbrug af engangsemballage med 48 pct.

Kritisk øje på "hvad vi plejer at gøre"

Udover reducering i CO2-udledninger har hospitaler også øget andel af økologiske mad- og drikkevarer til 95 pct., reduceret madspild med 34 pct. og engangsartikler med 48 og reduceret energiforbruget med 10,5 pct. fra 2021 til 2023. Alle resultaterne er opnået uden en stigning i omkostningerne.

- Certificeringen med Svanemærket har fået os til at kaste nogle kritiske blikke på, hvad vi plejer at gøre. Derfor kigger vi nu på, om vi inden for nogle områder kan udfase engangsemballage yderligere, siger Michael Allerup Nielsen.

I 2024 har startskuddet lydt til et andet projekt, som skal reducere køkkenets vandforbrug. Her skal målere tracke forbruget, hvorefter dataene skal bruges til at se, om der er potentiale for optimering.

Bæredygtighedsindsatsen på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital tog for alvor fart i 2019, da politikerne i Region Hovedstaden satte mål for den grønne udvikling i hospitalskøkkenerne.

 

amp

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.