dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi

Forsvaret ser med “stor alvor” på omfattende korruptionssag

Forsvaret ser med “stor alvor” på enorm korruptions- og bestikkelsessag hos våbengiganten RTX, som er i spil til at levere missilforsvarssystemer til Danmark.  

Den amerikanske våbengigant RTX blev ramt af en rekordstor bøde på mere end ni mia. kr. i oktober sidste år i en sag om korruption og bestikkelse i forbindelse med lukrative forsvarskontrakter i Qatar.

Netop RTX står bag missilforsvarssystemet Patriot, som er blandt kandidaterne til at blive Danmarks nye luftværn i det, der er den største materialeanskaffelse i Forsvaret i nyere tid med en pris på omkring 25 mia. kr.

I et skriftligt svar til det undersøgende medie Danwatch oplyser Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) nu for første gang, at man ser med “stor alvor” på den omfattende korruptionssag.

”FMI er opmærksomme på de forhold, som der peges på, og ser med stor alvor på, at der hos vores – nuværende såvel som potentielle – leverandører er foretaget ulovlige dispositioner. Vi kan ikke udtale os nærmere om den konkrete sag”, lyder det i svaret.

Transparency International Danmark: Berettiget bekymring 

Det er med rette, at FMI “ser med stor alvor” på sagen, vurderer Jesper Olsen, formand for korruptionsvagthunden Transparency International Danmark.

- På baggrund af de svar man får, skal FMI vurdere, om foranstaltningerne, som RTX har sat i værk, er nok til at få skovlen under problemstillingerne. Det er en elementær del i due diligence-processer (risikovurderinger, red.), og det bliver endnu vigtigere nu, hvor der er et stigende antal materielanskaffelser til Forsvaret, siger han.

Samtidig opfordrer han FMI til åbent at kommunikere om deres due diligence-proces i relation til sagen.

RTX og danske Terma præsenterede i november - måneden efter, at bøderne til RTX faldt - et strategisk samarbejde, hvor det i en pressemeddelelse lød, at aftalen var “en milepæl” for Terma. Aftalen blev præsenteret på den danske ambassade i Washington med deltagelse af Danmarks forsvarsattaché, Prins Joachim.

Terma har fokus på due diligence 

Terma er da også oplistet som potentiel leverandør af delkomponenter til det nye luftforsvar, der for fremtiden skal sikre dansk luftrum.

Danwatch har spurgt ind til, hvilke foranstaltninger Terma har taget for at undgå at blive impliceret i lovbrud, og om sagen har haft nogen konsekvenser for partnerskabet.

I et skriftligt svar til Danwatch skriver Terma, at de ikke ønsker at kommentere konkrete samarbejdspartnere eller sager, men at man foretager due diligence på alle samarbejdspartnere.

"Vi gennemfører due diligence på alle samarbejdspartnere, herunder kunder og slutbrugere, hvor vi foretager en screening for sanktioner samt risici relateret til korruption, menneskerettigheder og miljø. Baseret på resultaterne af vores due diligence implementerer vi relevante mitigerende handlinger", skriver kommunikationschef Thomas Rekling.

amp

 

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

https://www.dkindkob.dk/artikel/forsvaret-ser-med-stor-alvor-paa-omfattende-korruptionssag

GDPR