dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Entydigt signal fra KLs delegeretmøde til den kommende økonomiaftale
KL-bestyrelsens samlende ændringsforslag fik massiv opbakning fra delegeretmødet under Kommunalpolitisk Topmøde i Aalborg.
Foto: Michael Kjærgård/DK Nyt

Entydigt signal fra KL's delegeretmøde til den kommende økonomiaftale

Forslag fra otte enkeltkommuner blev samlet i ét, som fik massiv opbakning til budskabet: Send flere penge.
21. MAR 2024 17.39

AALBORG: Opbakningen er helt entydig fra kommunerne til KL's forhandlere, når økonomiaftalen for 2025 skal forhandles med regeringen senere på året. Otte kommuner havde indsendt medlemsforslag af delvis forskellig ordlyd, men med samme budskab, nemlig at "at fastholde og forstærke det politiske pres på regeringen", så der kommer flere penge til kommunerne, og "som minimum at sikre kommunerne en økonomi, der tager højde for det demografiske træk og de stigende udgifter på det specialiserede socialområde", som det hed i repræsentative versioner af forslagene fra Bornholm, Furesø, Helsingør, København, Ringsted, Rudersdal, Syddjurs og Aalborg kommuner.

Forslagene var fremsendt til KL's delegeretmøde, som er medlemsdemokrati-delen af det Kommunalpolitiske Topmøde. Ingen af de otte forslag kom imidlertid til afstemning, for KL's bestyrelse havde taget budskabet til sig og fremsat, hvad man i andre sammenhænge kunne kalde et afværgeforslag, men som i dette tilfælde i stedet favnede alle øvrige forslag.

Det blev vedtaget om ikke enstemmigt, så med et højst encifret antal stemmer imod. Ifølge KL-formand Martin Damm (V) det stærkest mulige signal, fordi forsamlingen på tværs af partiskel kunne enes om én samlende udtalelse.

Bestyrelsens forslag rummer stort set det samme som de enkelte medlemsforslag, bortset fra en specifik henvisning til det demografiske træk. Til gengæld markerer dets ordlyd tydeligt, at KL og enkeltkommunerne står sammen forud for årets økonomiaftaleforhandling om at "tydeliggøre behovet for økonomisk og lokalpolitisk råderum". Der er kort sagt udsigt til mange eksempler fra kommunerne på pengemangel til diverse formål.

Foruden udtalelsen om økonomiaftaleforhandlingerne bestod delegeretmødet af nogle formalia, herunder behandling af KL's regnskab for 2023, der ikke overraskende blev godkendt uden bemærkninger. Regnskabet udviste et overskud på 28,8 mio. kr., en forbedring på 42,3 mio kr. i forhold til sidste års negative resultat. Samtidig er pensionsforpligtelsen for tidligere tjenestemandsansatte i KL og i Kommunernes Revision faldet, så egenkapitalen i alt er forbedret med 67,9 mio. kr. til  838,6 mio. kr. ved udgangen af 2023.

 

Kommunalpolitisk Topmøde fortsætter fredag. DK Nyt er til stede og rapporterer løbende.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.