dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Dumme-skader på hjemmeplejebiler koster kassen
For mange skader på kommunale biler koster millioner i værkstedsregninger.
Foto: Ditte Valente/Ritzau Scanpix

"Dumme-skader" på hjemmeplejebiler koster kassen

Frederikshavn Kommune betalte i 2022 knap to mio. kr. på værkstedsregninger på hjemmeplejebiler, men kommunen har trods skadeforebyggende tiltag ikke den endelige løsning på at knække kurven.
22. MAJ 2023 14.57

HJØRRING / FREDERIKSHAVN / BRØNDERSLEV: De nordjyske kommuner Hjørring, Frederikshavn og Brønderslev oplever store økonomiske tab som følge af skader på hjemmeplejebiler forvoldt af personalet selv. Aktindsigter udarbejdet til Nordjyske fra kommunerne afslører, at antallet af skader kan løbe op i 100 på et år og medføre millioner af kroner i værkstedsregninger, da ingen af kommunerne har tegnet kaskoforsikringer på bilerne. 

Skaderne skyldes ofte påkørsler af genstande som sten eller andre uheld, samt uanmeldte skader, der først opdages på værkstedet. Frederikshavn Kommune toppede listen i 2022 med 103 skader, efterfulgt af Hjørring Kommune med 100 skader i 2021 og Brønderslev Kommune med 61 skader i 2022. 

Forsikringsadministratoren hos Hjørring Kommune, Gitte Larsen, kalder det for "dumme-skader" og ser den grønne omstilling som en forklaring.

- Nu hvor hjemmeplejebilerne er blevet hybrid- og elbiler med automatgear, og mange blandt personalet bedst kender til manuelt gear... Ja, så sker der jo nogle af de skader, hvor man kommer til at træde på speederen i stedet for at bremse, siger hun. 

Økonomisk ansvar

På baggrund af de mange skader har Brønderslev Kommune investeret i hjemmeplejebiler med parkeringssensorer for at mindske antallet af skader, mens Hjørring Kommune overvejer at arrangere køretekniske kurser for personalet. Frederikshavn Kommune har også parkeringssensor og bakkamera i bilerne. Desuden har kommunen længe haft en generel selvforsikringsordning, der betyder, at den individuelle afdeling har en selvrisiko på 5.000 kroner ved skader på køretøj. 

- Det er et grundprincip i økonomisk teori, at det er adfærdsregulerende, når man bliver holdt økonomisk til ansvar for sin egen adfærd, siger Karsten Jørgensen, økonomichef i Frederikshavn Kommune. Men ifølge Karsten Jørgensen er selvrisikoen ikke løsningen, men derimod en almindelig sikkerhedsforanstaltning, som den typiske bilejer tager sig. Økonomichefen ser derimod dialog som en del af løsningen. 

- Det kræver, at vi har systemer, der sørger for, at oplysningerne fra regnskabs- og forsikringskontoret også når ud til de områder, hvor vi har skaderne, så ledelen kan gå i dialog med medarbejderne. Det er det allervigtigste vi kan gøre nu. Der er derfor sat yderligere fokus på detaljerede skadesanmeldelser, månedlig rapportering til omkostningssteder og dialog om skadesstatistik og nøgletal, og tilbud fra forsikringskontoret om at deltage på afdelingsmøder med forebyggelsessupport.

Karsten Jørgensen siger, at han ikke ved, hvad der er årsag til de mange skader, som de hjemmeplejeansatte forårsager på bilerne i kommunen, men at de ansatte kører mange og lange strækninger. Han forklarer, at kommunen har haft fokus på det høje antal bilskader de sidste to-tre år, og at de lige nu er i gang med at finjustere praksis og levering af data på tværs af afdelinger.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.