I dansk konventionelt dyrket frugt er der fundet pesticidrester i 68 pct. af prøverne. I resten af EU er tallet 82 pct., mens tallet er 81 pct. i frugt dyrket uden for EU. Det skriver DTU Fødevareinstituttet på baggrund af en pesticidrapport, der undersøger pesticidrester i frugt og grønt i 2023.
Mere end ét pesticid er fundet i 52 pct. af prøverne af de udenlandsk konventionelt dyrkede af frugt, grøntsager og kornprodukter, mens det kun er tilfældet for 12 pct. af de danske prøver.
Også de danske grøntsager indeholder betydeligt færre pesticidrester end udenlandske. Her er der fundet pesticidrester i 19 pct. af prøverne, mens det for resten af EU er fundet i 58 pct. Danske tomater er i både 2023 og 2022 pesticidfrie.
I den konventionelle produktion bruges pesticider ofte til dyrkning af frugt, grøntsager og korn. Pesticider er en betegnelse for sprøjtemidler, der bruges til at bekæmpe skadedyr, ukrudt, svampeangreb på afgrøderne eller til at påvirke plantens vækst. I EU er der regler for, hvor mange pesticidrester, der må være i frugt, grøntsager og kornprodukter.
Hvis du spiser økologisk frugt, grønt og kornprodukter har du god mulighed for at undgå pesticidrester fødevarer. Det er nemlig ikke tilladt - med få undtagelser - at anvende pesticider i økologisk produktion. I 2023 er der fundet pesticidrester i 2,3 pct. af alle økologiske prøver.
- Det betyder imidlertid ikke, at der er tale om en overtrædelse af økologireglerne, hvis der påvises et lille indhold af pesticider i en økologisk fødevare.
- Ud over at pesticidet kan være godkendt til økologisk produktion, kan indholdet eksempelvis skyldes, at pesticidet er ført med vinden fra en konventionelt dyrket nabomark, siger seniorrådgiver Bodil Hamburg Jensen fra DTU Fødevareinstituttet.
Fødevarestyrelsen har i 2023 kontrolleret cirka 2500 fødevarer for pesticidrester. 98 pct. af prøverne viste intet indhold af pesticidrester eller indhold under de tilladte niveauer, mens pesticidindholdet i 1,2 pct. af prøverne kan udgøre en sundhedsrisiko ved indtag over tid.
- Men både økologisk og ikkeøkologisk frugt og grønt er sikkert at spise. Med de fund, vi har gjort, er det generelle billede, at den sundhedsmæssige risiko er ubetydelig, siger Henrik Dammand Nielsen, enhedschef i Fødevarestyrelsen, i en meddelelse.
/ritzau/
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.