dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Cowi assisterer Vejdirektoratet med første broinspektion udelukkende med droner
Dronerne bliver styret af dronepiloter fra Cowi og deres samarbejdspartner WeFly.
Foto: Cowi

Cowi assisterer Vejdirektoratet med første broinspektion udelukkende med droner

Droner har de seneste uger været i luften ved Mønbroen og Farøbroerne, hvor de har kigget efter tegn på skader og nedslidning. Det er første gang, at Vejdirektoratet udfører et fuldt broeftersyn kun ved hjælp af droner.
12. MAJ 2023 13.07

I fremtiden vil droner til broinspektion formentligt være et normalt syn langs de flere hundrede broer i Danmark, men en gang skal jo være den første, og det de seneste uger, at Vejdirektoratet sammen med Cowi ført inspektion af Mønbroen og Farøbroerne udelukkende med droner.

Normalt foregår et eftersyn af en bro ved, at en ingeniør står på en lift og tager billeder af konstruktionen og undersøger den med sit værktøj for at kortlægge eventuelle skader, som det er nødvendigt at reparere. Det er besværligt og til gene for trafikken.

De seneste år har Vejdirektoratet og Cowi derfor eksperimenteret med at bruge droner. Dog kun til mindre opgaver og med det formål at teste, hvad dronerne egentlig kan bidrage med. Testene er gået så godt, at man altså nu har valgt at bruge dronerne til udføre en fuld broinspektion. 

- Testflyvningerne er gået virkelig godt, og vi er meget tilfredse med resultatet. Vi kan jo se, at vi med dronerne uden problemer spotter de samme skader, som hvis vi havde en fagekspert til at klatre rundt på konstruktionen. Dronerne giver os nogle fordele, fordi de giver os mulighed for at inspicere dele af broen, hvor det ellers ikke ville være muligt at komme til, siger Lene Højris Jensen, der er afdelingsleder Vejdirektoratet.

Skal udbredes til flere broer

Metoden med at bruge dronepiloter til at udføre broinspektioner og efterfølgende lave et komplet datasæt over de fundne skader er udviklet af Cowi og går under navnet Virtuel Inspektion. 

- De data, vi kan indsamle med dronerne, giver et mere komplet og detaljeret overblik over broens tilstand sammenlignet med, hvad vi kan opnå ved manuel inspektion. Når dataene sættes sammen til en 3D model, kan vi klassificere de forskellige typer af nedbrydning og dermed beslutte præcis, hvornår de forskellige skader skal udbedres, så de bliver tilset, mens de endnu er lette og billige at håndtere, siger Lars Fuhr Pedersen, der er vice president i Cowi.

Det er planen, at Vejdirektoratet på sigt vil bruge droner til eftersyn af omkring 70 store broer og en række mindre broer på tværs af Danmark.

amp

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.