AU vil fremme cirkulært byggeri og grøn omstilling med nyt forskningsprojekt
Byggebranchen genererer i dag ca. 40 pct. af samfundets samlede affald og står for en tilsvarende del af energiforbruget. I enhver form for bæredygtig fremtid skal de andele mindskes betragteligt.
Nye konstruktioner i dag bliver tegnet ned til mindste detalje, hvor man kender hvert enkelt byggemateriale helt ned til den mindste skrue. Denne viden gør det svært at genbruge gamle materialer, som det ellers er muligt at tage fra udtjente byggerier. Derfor glemmer branchen på et stort uforløst potentiale for grøn omstilling og projektet.
Det potentiale i byggebranchen vil projektet ASCEND (Advancing Sustainable Circularity for Eco-friendly Net-zero Developments), som Aarhus Universitet og Lunds Universitet står bag, tage fat i for at forsøge at forløse den store opgave der ligger i at fremme genbrug i byggeriet. Det oplyser AU i en meddelelse.
- Overordnet set er formålet med projektet at få hele byggebranchen til at tænke meget mere genbrug og meget mere regenerativt. Vi har endnu ikke særlig meget erfaring med at udtage byggematerialer fra eksisterende byggeri til genbrug i nyt, siger Lars Vabbersgaard Andersen fra Aarhus Universitets Institut for Byggeri og Bygningsdesign, der leder den danske del af projektet.
Projektet vil bl.a. udvikle digitale tvillinger for eksisterende bygninger, således at man ved hjælp af digital kortlægning ikke kun designer bygninger i deres opførelsesfase, men også i deres nedbrydnings- eller ombygningsfaser.
- Vi er nødt til at betragte bygninger som materialebanker: Hvad findes der af materialer og moduler i en given bygning, og hvordan genbruger vi dem, når tiden er inde? Men modsat nye materialer, hvor der typisk er en producent, der garanterer en kvalitet, så er det ikke sikkert, at der lige er en stemplet godkendelse af en komponent, der er udtaget fra en gammel bygning. Her er vi nødt til at lave en form for test for at sikre passende kvalitet, f.eks. tilstrækkelig styrke, stivhed og holdbarhed, men hvordan gør vi det på en måde, der ikke medfører en stor ekstraregning? Det er nogle af de ting, vi kigger på i dette projekt, siger professor Lars Vabbersgaard Andersen.
Projektets samlede budget er på 3,8 mio. euro (28,4 mio. kr.), og det er støttet af EU’s Interreg Øresund-Kattegat-Skagerrak (ÖKS) pulje.
amp
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.